Επίδεσμος βοηθά την ανάπτυξη νέων αγγείων σε πληγές

Ερευνητές ανέπτυξαν επίδεσμο … που ενισχύει και καθοδηγεί την ανάπτυξη αγγείων στην επιφάνεια μιας πληγής. Ο επίδεσμος περιέχει ζωντανά κύτταρα που παρέχουν παράγοντες ανάπτυξης σε ιστούς που υπέστησαν βλάβη με προκαθορισμένο τρόπο. Μετά από μια εβδομάδα, η δομή του επιδέσμου καταγράφεται στα αγγεία, αναφέρουν οι ερευνητές.

Ο Hyunjoon Kong, του Πανεπιστημίου του Ιλινόις και ο Rashid Bashir, δήλωσαν ότι οποιοδήποτε είδος ιστού που θέλει κάποιος να ανακατασκευάσει, όπως οστού, μυός ή δέρματος, είναι σε μεγάλο βαθμό αγγειοποιημένο. Μια από τις μεγάλες προκλήσεις στην αναπαραγωγή αγγειακών δικτύων είναι το πώς μπορούμε να ελέγξουμε την ανάπτυξη και τη χωροθέτηση των νέων αγγείων.

Η νέα μέθοδος είναι η πρώτη που ενσωματώνει ζωντανά κύτταρα σε επίδεσμο. Τα συγκεκριμένα κύτταρα απελευθερώνουν παράγοντες ανάπτυξης με περισσότερο συστηματικό και στοχευμένο τρόπο σε σύγκριση με άλλες μεθόδους.

Ο επίδεσμος είναι πορώδης και επιτρέπει τη διαφυγή μικρών μορίων, ενώ περιέχει κανάλια διαφόρων μεγεθών που καθοδηγούν τη ροή μεγαλύτερων μορίων όπως αναπτυξιακών παραγόντων.

Οι ερευνητές δοκίμασαν τον επίδεσμο στην επιφάνεια ενός εμβρύου κοτόπουλου. Μετά από μια εβδομάδα αφαιρέθηκε αποκαλύπτοντας ένα δίκτυο νέων αγγείων που αντικατόπτριζαν τη δομή των καναλιών στον επίδεσμο.

Ο Kong δήλωσε ότι πρόκειται για την πρώτη απόδειξη ότι τα αγγεία ελέγχονται από τα βιο-υλικά.

Οι ερευνητές βλέπουν πολλές δυνητικές εφαρμογές για το νέο επίδεσμο, από την καθοδήγηση της ανάπτυξης ενός αγγείου γύρω από μια μπλοκαρισμένη αρτηρία έως την αύξηση της αγγειοποίησης των ιστών με φτωχή ροή αίματος και τη φυσιολογικοποίηση αγγείων που τρέφουν έναν όγκο για τη βελτίωση της παροχής των φαρμάκων κατά του καρκίνου.

Η ενίσχυση της ανάπτυξης νέων αγγείων σε συντονισμένο τρόπο μετά την εγχείρηση μπορεί πιθανόν να μειώσει το χρόνο ανάρρωσης και την ποσότητα του τραυματικού ιστού, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η έρευνα θα δημοσιευτεί στο περιοδικό Advanced Materials τον Ιανουάριο.

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *