Επέκταση της ιατρικής δράσης των ΓΧΣ στη Λιβύη

Επέκταση της ιατρικής τους δραστηριότητας στη δυτική Λιβύη προετοιμάζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) με στόχο να ανταποκριθούν στις … επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες.

Εξαιτίας της αύξησης στον αριθμό των τραυματιών που καταφθάνουν στο νοσοκομείο που υποστηρίζουν οι ΓΧΣ κοντά στην πόλη Γιεφρέν (Yefren) της Λιβύης, οι ΓΧΣ έχουν στείλει ιατρικές ομάδες για να κάνουν εκτίμηση των αναγκών στο μέτωπο νότια της πόλης Ζαουίγια (Zawiyah), όπου χθες οι ΓΧΣ έστειλαν άλλη μια ομάδα για να υποστηρίξει το γενικό νοσοκομείο στο οποίο έχει επίσης παρατηρηθεί εισροή νέων τραυματιών καθώς και για να κάνει εκτίμηση της κατάστασης που επικρατεί στην πόλη.

«Οι ιατρικές δομές της περιοχής που έχουν κατακλυστεί από μεγάλο αριθμό χειρουργικών περιστατικών και το υγειονομικό προσωπικό έχουν φτάσει στα όρια τους», δήλωσε ο Mike Bates, επικεφαλής αποστολής των ΓΧΣ στη Λιβύη προσθέτοντας «Έχουμε στείλει μια χειρουργική ομάδα για υποστήριξη ενώ μια ιατρική ομάδα θα βοηθήσει επίσης να οργανωθεί η διανομή ασθενών, η αίθουσα επειγόντων περιστατικών καθώς και οι αίθουσες μετεγχειρητικής φροντίδας»

Στην περιοχή της Τρίπολης, αρκετές ιατρικές εγκαταστάσεις αναφέρουν σοβαρές ελλείψεις σε υλικό και προσωπικό, σύμφωνα με τον συντονιστή της επείγουσας παρέμβασης των ΓΧΣ, Jonathan Whittal, που βρίσκεται στη Λιβυϊκή πρωτεύουσα από τις αρχές Αυγούστου.

«Κάποια νοσοκομεία έχουν ξεμείνει από αναγκαία φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό. Υπάρχει περιορισμένο ηλεκτρικό ρεύμα και ανεπαρκή καύσιμα για τη μετακίνηση των ασθενοφόρων και άλλου κρίσιμου εξοπλισμού», σημειώνει επιπλέον ο Whittal. «Οι μάχες που μαίνονται αυτή τη στιγμή στην πόλη θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την ήδη τεταμένη κατάσταση στις ιατρικές εγκαταστάσεις».

Οι ΓΧΣ προετοιμάζονται να στείλουν περισσότερο προσωπικό και σημαντικές ιατρικές προμήθειες από τις βάσεις τους στην Τυνησία και τη Μάλτα για να υποστηρίξουν τα νοσοκομεία στην Τρίπολη.

Την ίδια στιγμή, οι ομάδες της οργάνωσης συνεχίζουν να εργάζονται σε διάφορες περιοχές σε όλη τη χώρα. Στη Μισουράτα (Misrata), ομάδες των ΓΧΣ υποστηρίζουν από τον Απρίλιο ιατρικές δομές επικεντρωμένοι στην περίθαλψη τραυματιών και γυναικολογικών-μαιευτικών περιστατικών. Λειτουργούν επίσης ένα πρόγραμμα ψυχικής υγείας μαζί με το πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης που υποστηρίζουν μέσα στις φυλακές της πόλης. Στη Βεγγάζη (Benghazi), οι ΓΧΣ παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη σε ιατρικό προσωπικό και ασθενείς, ενώ στη Ζλιτάν (Zlitan) όπου σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, τραυματίες παραπέμφθηκαν σε νοσοκομεία της Μισουράτα. Μια ακόμα ομάδα των ΓΧΣ κάνει εκτίμηση των ιατρικών αναγκών. Παράλληλα, οι ΓΧΣ υποστηρίζουν τη λειτουργία νοσοκομείων στη Γιεφρέν δίνοντας έμφαση σε χειρουργικές επεμβάσεις και τη μετεγχειρητική περίθαλψη και προσφέρουν ψυχολογική υποστήριξη στον πληθυσμό της πόλης Ζιντάν.

πηγή: ΓΧΣ

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *