Εντοπίστηκαν γονιδιακές μεταλλάξεις που οδηγούν σε ινομυώματα

Τα ινομυώματα της μήτρας προκαλούν σημαντικό βάρος στην υγεία μιας γυναίκας. Πρόκειται για καλοήθεις όγκους που εμφανίζει το 60% … των γυναικών μέχρι την ηλικία των 45 ετών και προκαλούν συμπτώματα όπως κοιλιακό πόνο και δυσφορία, καθώς και αιμορραγία στα μισά περιστατικά. Τα ινομυώματα αποτελούν επίσης σημαντική αιτία υπογονιμότητας και την πιο συνήθη αιτία για υστερεκτομή.

Σχετικά λίγα ήταν γνωστά για το μηχανισμό της ογκογένεσης.

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, στη Φιλανδία, μελέτησε τη γενετική δομή των ινομυωμάτων, εντοπίζοντας την αλληλουχία των περισσότερων των 20.000 γονιδίων, σε σειρά 18 όγκων.

Η συγκεκριμένη έρευνα και περαιτέρω επαλήθευση σε 200 ινομυώματα αποκάλυψαν συγκεκριμένες μεταλλάξεις στο γονίδιο MED12, στο 70% των όγκων που μελετήθηκαν.

Η εικόνα των μεταλλάξεων υποδεικνύει ότι η λειτουργία του MED12 διαταράσσεται με συγκεκριμένο τρόπο στην πλειοψηφία των ινομυωμάτων. Η έρευνα θα δημοσιευτεί στο περιοδικό «Science».

Με βάση τα ευρήματα, υπάρχουν ελπίδες ότι στο μέλλον θα σχεδιαστούν στοχευμένες θεραπείες. Η επικεφαλής της έρευνας, Lauri Aaltonen, σχολίασε ότι πρόκειται για τεράστιο βήμα, η κατανόηση της αιτίας εμφάνισης των ινομυωμάτων, αλλά είναι νωρίς ακόμα για την εύρεση στοχευμένων θεραπειών.

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *