Ελπίδες σε αντισώματα για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ

Αντισώματα που μπλοκάρουν τη διαδικασία της αποσύνθεσης των εγκεφαλικών κυττάρων, η οποία παρατηρείται στη νόσο του Αλτσχάιμερ, εντόπισαν Βρετανοί … επιστήμονες μετά από πειράματα σε ποντίκια.

Με την ανακάλυψη αυτή αυξάνονται οι ελπίδες για μια μελλοντική βελτιωμένη αντιμετώπιση της νευροεκφυλιστικής πάθησης από το αρχικό στάδιο της, προτού προχωρήσει και γίνει μη αναστρέψιμη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Πατρίτσια Σαλίνας του Τμήματος Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας του πανεπιστημίου University College του Λονδίνου (UCL) ανακάλυψαν ότι τα συγκεκριμένα αντισώματα «φρενάρουν» την πρωτεΐνη Dkk1, με αποτέλεσμα να σταματά ο σχηματισμός της πλάκας του β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.

Η επέκταση αυτής της πλάκας συνιστά παράγοντα-κλειδί για τη σταδιακή επιδείνωση της νόσου. Όσο διευρύνεται η πλάκα του αμυλοειδούς, τόσο μεγαλώνει η απώλεια των συνάψεων, δηλαδή των συνδέσμων ανάμεσα στους νευρώνες (τα εγκεφαλικά κύτταρα), ιδίως στην περιοχή του ιπποκάμπου που παίζει καθοριστικό ρόλο για την μνήμη και την μάθηση.

Το νέο εύρημα δημιουργεί την ελπίδα ότι οι επιστήμονες θα μπορέσουν με τα κατάλληλα φάρμακα να μπλοκάρουν την εν λόγω πρωτεΐνη, ώστε να προστατευθούν οι νευρωνικές συνάψεις από την τοξική δράση του αμυλοειδούς-βήτα. Η Σαλίνας έκανε λόγο για την πρόληψη του νοητικού εκφυλισμού στο αρχικό στάδιο του Αλτσχάιμερ.

Η έρευνα έχει γίνει προς το παρόν μόνο σε πειραματόζωα και μένει να αποδειχθεί ότι μπορεί να αποβεί ωφέλιμη και για τους ανθρώπους.

Το Αλτσχάιμερ, που χαρακτηρίζεται από σταδιακή επιδείνωση των εγκεφαλικών κυττάρων, πλήττει περισσότερους από 35 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως, με τους επιστήμονες να προβλέπουν αύξηση των περιστατικών, προσλαμβάνοντας διαστάσεις επιδημίας.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *