Ελπίδες για νέο φάρμακο κατά της λευχαιμίας

Η χημική ουσία Ι-ΒΕΤ151 μπορεί να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα της λευχαιμίας στο εργαστήριο και να θεραπεύσει αποτελεσματικά ποντίκια … που έπασχαν από τη νόσο.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η έρευνα που έγινε στη Βρετανία με επικεφαλής τον ‘Ελληνα καθηγητή του πανεπιστημίου Κέμπριτζ Αντώνη Κουζαρίδη, η οποία, αν και βρίσκεται ακόμα στα πρώτα στάδια της, δίνει ελπίδες για την ανακάλυψη ενός φάρμακου κατά της λευχαιμίας.

Οι επιστήμονες εστίασαν σε μια μορφή λευχαιμίας που οφείλεται στο γονίδιο MLL, η οποία είναι η πιο συνήθης μορφή λευχαιμίας στα παιδιά κάτω των δύο ετών, η οποία πλήττει περίπου έναν στους δέκα ενήλικες με λευχαιμία. Αν και το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών με λευχαιμία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, η λευχαιμία MLL παραμένει δύσκολη στην θεραπεία και συχνά επανεμφανίζεται. Μια αιτία για την επιθετικότητά της είναι η ύπαρξη ασυνήθιστων μορίων πρωτεϊνών στα καρκινικά κύτταρά της.

Το ερευνητικό εργαστήριο του Κουζαρίδη ανακάλυψε αρχικά μια ομάδα πρωτεϊνών με την ονομασία ΒΕΤ που ευθύνονταν για την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Στη συνέχεια οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το μόριο Ι-ΒΕΤ151, που αναπτύχθηκε από την φαρμακευτική εταιρία GlaxoSmithKline, και έδειξαν, σε πρώτη φάση στο εργαστήριο, ότι η συγκεκριμένη χημική ουσία μπλοκάρει την ενεργοποίηση των καρκινικών πρωτεϊνών και σκοτώνει τα κύτταρα της λευχαιμίας.

Ακόμα, βέβαια, είναι πολύ νωρίς να δοκιμαστεί η ίδια ουσία σε ανθρώπους ασθενείς, όμως οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι στο όχι πολύ μακρινό μέλλον θα αρχίσουν οι πρώτες κλινικές δοκιμές, ενώ δεν αποκλείουν ότι η Ι-ΒΕΤ151 θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και σε άλλες μορφές καρκίνου.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *