Είναι τελικά θαυματουργή η βιταμίνη D;

Φαν … ταστείτε μια αγωγή που θα έφτιαχνε τα οστά μας, θα δυνάμωνε την άμυνα του οργανισμού και θα μείωνε δραματικά τα νοσήματα όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και ο καρκίνος.

Μερικοί ερευνητές λένε πως η θεραπεία αυτή ήδη υπάρχει και είναι η βιταμίνη D, μια ουσία που παράγει ο οργανισμός όταν εκτεθεί στον ήλιο αλλά βρίσκεται επίσης στα ψαριά και στο ενισχυμένο γάλα.

Μεγάλο ποσοστό των ενήλικων και παιδιών έχουν χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης αυτής και ίσως ένα 10% των παιδιών εμφανίζει έλλειψη της σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωσης της Αμερικάνικης Περιοδικής Έκδοσης Κλινικής Διατροφής (American Journal of Clinical Nutrition).

Τη τελευταία δεκαετία στην Αμερική οι πωλήσεις της βιταμίνης αυτής αυξήθηκαν εντυπωσιακά από 40 εκ.δολλάρια στα 235εκ.δολλάρια με τάσεις διπλασιασμού των πωλήσεων της.

Παρά τις μελέτες που έχουν γίνει για τα πλεονεκτήματα στην υγειά από τη χρήση της, λίγα δεδομένα έχουμε που να αποδεικνύουν ποια είναι ιδανικά επίπεδα της στο αίμα και ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τις υψηλές δόσεις στον οργανισμό.

Υπάρχει επίσης η εντύπωση πως στις μελέτες αυτές δεν είναι η βιταμίνη που κάνει τους ανθρώπους υγιείς αλλά πως στους καλά διατηρημένους οργανισμούς με καλή διατροφή και άσκηση, απλά η βιταμίνη αυτή βρίσκεται στα επίπεδα που έπρεπε να είναι στο οργανισμό.

Αν δηλαδή ασκείσαι, τρως καλά και εκτίθεσαι στον ήλιο είναι φυσικό να είσαι πιο υγιής και να έχεις και τα σωστά επίπεδα βιταμίνης, σε αντίθεση με τα χαμηλά επίπεδα που θα έχει ένας καλοδιατηρημένος και ταλαιπωρημένος, με κακές διατροφικές συνήθειες οργανισμός.

Πηγή: ygeianews.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *