Δισκοπλαστική με ενέσιμο gel

Η μέθοδος της δισκοπλαστικής με ενέσιμο gel, αντί για την κλασική χειρουργική αντιμετώπιση σε περιπτώσεις δισκοπάθειας στη σπονδυλική στήλη … και στον αυχένα κερδίζει έδαφος και στη χώρα μας. Τα πρώτα 100 περιστατικά οσφυαλγίας και αυχεναλγίας, όπου εφαρμόστηκε η μέθοδος της δισκοπλαστικής, κατέδειξαν ποσοστό ίασης που προσεγγίζει το 95%, ποσοστό συγκρίσιμο ακόμη και από εκείνα της διεθνούς εμπειρίας (82%-91%).

Είναι ενδεικτικό ότι ένας στους δύο ενήλικες, σε κάποια φάση της ζωής τους, θα ταλαιπωρηθούν από πόνους στη μέση (οσφυαλγία) με μεγάλη πιθανότητα αντανάκλασης των πόνων στα κάτω άκρα (ισχιαλγία). Επιπλέον, σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο Έλληνες ταλαιπωρούνται μόνιμα ή περιστασιακά, από οδυνηρούς πόνους στον αυχένα, με αντανάκλαση στους ώμους και την ωμοπλάτη, καθώς και έντονο μούδιασμα στα χέρια, συχνά με συνοδεία βασανιστικών πονοκεφάλων.

Όπως υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου ο ορθοπεδικός, χειρουργός σπονδυλικής στήλης, Ν. Μπενάρδος, «ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελεί το κύριο σταθεροποιητικό και στηρικτικό στοιχείο μεταξύ των σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης. Αποτελείται από τον ινώδη δακτύλιο και τον πηκτοειδή πυρήνα. Ο ινώδης δακτύλιος περιβάλλει (αγκαλιάζει) τον πηκτοειδή πυρήνα, ο οποίος απορροφά τους κραδασμούς, δηλαδή λειτουργεί σαν αμορτισέρ για τον σπόνδυλο. Όταν καταστραφεί, όμως, αυτή η δομή και αλλάξει η σχέση μεταξύ του πηκτοειδούς πυρήνα και του ινώδους δακτυλίου, ο μεσοσπονδύλιος δίσκος χάνει τις μηχανικές του ιδιότητες, δηλαδή αλλάζει μορφή και έτσι έχουμε τη λεγόμενη δισκοπάθεια».

Το ενδοδισκικό gel, εγχύεται μέσα στο μεσοσπονδύλιο δίσκο, στην περιοχή της βλάβης και η διαδικασία διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Η συγκεκριμένη μέθοδος θεραπείας της κήλης του μεσοσπονδυλίου δίσκου γίνεται με έγχυση εμφυτεύσιμου gel, υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση και με τοπική αναισθησία με λεπτή βελόνα μέσα στο μεσοσπονδύλιο δίσκο, στην περιοχή που βρίσκεται ο κατεστραμμένος πηκτοειδής πυρήνας. Είναι μια μη χειρουργική λύση, αναίμακτη και ανώδυνη. Ο ασθενής μπορεί να φύγει από το νοσοκομείο 2 ώρες μετά την έγχυση του gel, ενώ η αποκατάσταση του μεσοσπονδύλιου δίσκου επιτυγχάνεται σε χρόνο από μισή ώρα έως 5 εβδομάδες μετά την εφαρμογή, τόνισε ο κ. Μπενάρδος.

«Το κύριο πλεονέκτημα της θεραπείας της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου-δισκοπλαστικής με την έγχυση του εμφυτεύσιμου gel, είναι πως πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, η οποία επιφέρει αποτελέσματα με μία μόνο έγχυση-ένεση», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *