Διατροφικά ηρεμιστικά στο συρτάρι σας

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα λόγω της οικονομικής κρίσης, οι αυξημένες επαγγελματικές απαιτήσεις δημιουργούν καθημερινά στρες και ένα αίσθημα ανασφάλειας.

Εστιάζοντας … στο πεδίο της διατροφής μπορούμε να πούμε ότι κι αυτή, στο βαθμό που της αναλογεί, μπορεί να παίξει ρόλο στη μείωση του άγχους. Υπάρχουν κάποιες τροφές που μπορείτε να τις έχετε στο συρτάρι του γραφείου σας και να τις καταναλώνετε σαν ένα υγιεινό και αγχολυτικό σνακ.

Ξεφλουδίστε ένα πορτοκάλι. Όλα τα εσπεριδοειδή, όπως για παράδειγμα τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, το γκρέιπφρουτ, είναι καλές πηγές σε βιταμίνη C, η οποία φαίνεται να βοηθάει στη μείωση του στρες. Επίσης η βιταμίνη C επειδή συμμετέχει στη διαδικασία παραγωγής του κολλαγόνου, βοηθάει στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος με αποτέλεσμα να ‘κρύβονται’ οι επιπτώσεις του στρες στο πρόσωπό σας.

Φυλάξτε ανάλατους ξηρούς καρπούς στο συρτάρι σας. Οι ξηροί καρποί μπορούν να μειώσουν το αίσθημα της πείνας, η οποία από μόνη της μπορεί να σας ‘τσιτώσει’ ακόμη περισσότερο. Επιπλέον, οι ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια κ.α.) περιέχουν μεγάλες ποσότητες του συμπλέγματος της βιταμίνης Β και μαγνησίου, δηλαδή ουσιών που βοηθούν στην παραγωγή σεροτονίνης. Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που συνδέεται με την καλή διάθεση και την ευφορία. Όσον αφορά τους ξηρούς καρπούς προσέξτε να μην παρασυρθείτε στην υπερκατανάλωσή τους, γιατί μπορεί να έχουν μικρό όγκο αλλά δεν στερούνται θερμίδων.

Κριτσίνια ολικής άλεσης, μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης, ακόμη και σπιτικά ποπ κορν. Τα προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες μπορούν να βοηθήσουν στην παραγωγή σεροτονίνης και να συμβάλλουν στη μείωση του στρες. Επιπρόσθετα, οι φυτικές ίνες που υπάρχουν σε αυτές τις τροφές μειώνουν το αίσθημα της πείνας.

Έχετε μαζί σας μια μπανάνα. Η μπανάνα είναι ένα φρούτο πλούσιο σε μαγνήσιο και κάλιο, συστατικά τα οποία συντελούν στη χαλάρωση των μυϊκών συσπάσεων. Επίσης, η μπανάνα περιέχει σημαντικές ποσότητες τρυπτοφάνης. Η τρυπτοφάνη αποτελεί πρόδρομο ουσία της ουσίας της χαράς, της σεροτονίνης.

Φακελώστε το χαμομήλι. Όταν είστε σε κατάσταση έντονου στρες, είναι καλό να αποφύγετε ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, όπως ο καφές, γιατί θα σας κάνουν ακόμη πιο νευρικούς. Αποθηκεύστε φακελάκια χαμομηλιού στο συρτάρι, καθώς έρευνες δείχνουν πως τα ροφήματα χαμομηλιού έχουν ηρεμιστική και καταπραϋντική δράση.

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *