Διαβάζοντας το νου!

τισμό λέξεων στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ερευνητές από τις ΗΠΑ κατάφερνα για πρώτη φορά να εντοπίσουν, χρησιμοποιώντας ηλεκτρόδια, το σήμα αυτό, μια ανακάλυψη που στο μέλλον μπορεί να βοηθήσει άτομα με σοβαρά προβλήματα να μιλήσουν μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν για πρώτη φορά τις λέξεις την ώρα που οι ήχοι τους σχηματίζονται στον ανθρώπινο εγκέφαλο και βρήκαν εκείνη την περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη δημιουργία όλων των ήχων που συμμετέχουν στο σχηματισμό των λέξεων (περίπου 40 στην περίπτωση της αγγλικής γλώσσας).

Κάθε ήχος έχει το δικό του εγκεφαλικό «σήμα», διαπίστωσαν κι ελπίζουν τώρα να μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα υπολογιστή, το οποίο -συσχετίζοντας τους ήχους-σήματα με τις αντίστοιχες λέξεις- θα μπορεί στην ουσία να αναπαράγει (να «διαβάζει») τις σκέψεις των ανθρώπων χωρίς καν αυτές να χρειάζεται να γίνουν λέξεις και να εκφραστούν ανοιχτά με τον λόγο.

Τα σχετικά πειράματα έγιναν με τη βοήθεια τεσσάρων εθελοντών που έπασχαν από σοβαρή επιληψία και στους οποίους εμφυτεύτηκαν 64 ηλεκτρόδια στο κεφάλι. Αρχικά οι ερευνητές αναζητούσαν την αιτία της νόσου, αλλά στην πορεία εστίασαν στις εγκεφαλικές περιοχές όπου σχηματίζονται οι ήχοι των λέξεων και «γεννιέται» ο λόγος.

Οι εθελοντές κλήθηκαν να βγάζουν συνεχώς τέσσερις επαναλαμβανόμενους ήχους (οο, αα, εε, ιι) και οι επιστήμονες αναζήτησαν στον εγκέφαλο τα σήματα που σχετίζονταν με τη δημιουργία αυτών των ήχων, οι οποίοι αποτελούν βασικά συστατικά των λέξεων. Τελικά, οι ερευνητές εντόπισαν τα συγκεκριμένα ηλεκτρικά σήματα που αντιστοιχούσαν σε κάθε ένα από τους ξεχωριστούς ήχους.

Αν και αυτά τα απλά φωνήματα δεν είναι αρκετά για την δημιουργία ολόκληρων λέξεων και προτάσεων, οι νευροεπιστήμονες φιλοδοξούν, με περαιτέρω έρευνα, να ανακαλύψουν τα ηλεκτρικά σήματα πιο πολύπλοκων ήχων από τους οποίους αποτελούνται ολόκληρες οι σκέψεις και τα λόγια. «Δεν μπορώ να πω ότι είμαι σε θέση να διαβάσω το μυαλό κάποιου. Όμως έχω πλέον στοιχεία πως αυτό είναι δυνατό», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής.

Η ομάδα του διαπίστωσε ότι ο εγκέφαλος γεννάει ένα διαφορετικό ηλεκτρικό σήμα όταν οι άνθρωποι απλώς σκέφτονται για τις λέξεις (με τους αντίστοιχους ήχους) από ό,τι όταν μιλάνε και εκφράζουν αυτές τις σκέψεις. Για αυτό το λόγο, οι ερευνητές ευελπιστούν ότι μια μέρα θα μπορούν να «διαβάζουν» τις σκέψεις μας και το τι θέλουμε να πούμε πριν καν το πούμε (ή θα ξέρουν τι είναι αυτό που σκεπτόμαστε, αλλά δεν θέλουμε να πούμε…).

Ενώ για πολλούς ανθρώπους μια τέτοια επιστημονική δυνατότητα, ακούγεται από ενοχλητική έως σοβαρά ανησυχητική, για άλλους, όπως για παράδειγμα όσους δεν μπορούν να μιλήσουν, ανοίγει τη δυνατότητα να «μιλήσουν» έμμεσα μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, ο οποίος θα «μεταφράζει» τις σκέψεις τους στην οθόνη, έχοντας προηγουμένως «πιάσει» τα ηλεκτρικά σήματα των ήχων των σκέψεών τους.

Οι πιο τολμηροί οπαδοί της επιστημονικής φαντασίας ήδη οραματίζονται μορφές ηλεκτρονικής-νοητικής επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων μόνο μέσω της σκέψης.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *