Δε μπορείτε να σηκωθείτε από τον καναπέ; Ποια είναι η δικαιολογία σας;

Είστε πολύ απασχολημένοι για να ασκηθείτε; Θεωρείτε τη γυμναστική πολύ βαρετή ή επίπονη; Αν ναι, δεν είστε οι μόνοι. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το 60% των Αμερικανών ενηλίκων, δεν κάνουν τη συνιστώμενη σωματική δραστηριότητα και πάνω από 25% αυτών δεν δραστηριοποιούνται καθόλου. Τα στατιστικά αυτά αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι πολλοί από εμάς απλά δεν σηκώνονται ποτέ από τον καναπέ και την καρέκλα του γραφείου. Εσείς ποια δικαιολογία έχετε;1. Πραγματικά μισείτε τη γυμναστική

Το να απολαύσετε την άσκηση μπορεί να φαίνεται αδύνατο, αλλά μπορεί να γίνει. Σχεδόν κάθε άσκηση μπορεί να μοιάζει δύσκολη στην αρχή, αλλά σταδιακά το σώμα γίνεται ισχυρότερο και μπορείτε να αρχίσετε ακόμη και να σας αρέσει.

2. Έχετε δοκιμάσει να ασκηθείτε αλλά εγκαταλείπετε εύκολα
Συχνά σταματάτε τη διαδικασία του γυμναστηρίου για διάφορους λόγους:

Κάνετε πάρα πολλά, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, από το μηδέν στις 6-7 ημέρες γυμναστήριο.
Αν δεν είστε σίγουροι για το πώς να ξεκινήσετε, οπότε αναρωτιέστε αν κάνετε αξιοπρεπή προπόνηση. Ένας έμπειρος εκπαιδευτής μπορεί να μετατρέψει μια ανιαρή ρουτίνα σε αποτελεσματική προπόνηση.

Πλήξη. Αναρωτιέστε αν μπορώ πραγματικά να το κάνω αυτό κάθε μέρα για το υπόλοιπο της ζωής μου; Δοκιμάστε διαφορετικούς τύπους άσκησης για να κρατήσετε ζωντανό το ενδιαφέρον, όπως η κυκλική προπόνηση, οι υψηλής έντασης σύντομες ασκήσεις, τα kettlebells.

Όταν είστε αρχάριος είναι φυσιολογικό να πονάτε, πράγμα που λειτουργεί ανασταλτικά συνήθως για τη συνέχιση της φυσικής δραστηριότητας. Μην το παρακάνετε με τα βάρη, ώστε να μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι σας την επομένη ημέρα.

3. Δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά το γυμναστήριο
Υπάρχουν και πιο προσιτές επιλογές, όπως τα τοπικά αθλητικά κέντρα, το περπάτημα ή το τρέξιμο στο κοντινό πάρκο. Μια μπάλα γυμναστικής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βασικές ασκήσεις, οι αλτήρες είναι συχνά μια φθηνή και αποδοτική λύση για να γυμναστείτε μέσα στο σπίτι. Χρησιμοποιήστε βίντεο με προπονήσεις και επιδείξεις γυμναστικής, ειδικά το internet συνιστά μια ατελείωτη βιβλιοθήκη σχετικών βιβλίων και βίντεο.

4. Δεν βλέπετε γρήγορα αλλαγές στο σώμα σας
Δεν έχετε να χάσει βάρος αρκετά γρήγορα; Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει σε όλους. Δεν βάζετε βάρος από τη μια μέρα στην άλλη, οπότε δεν θα φύγει πολύ γρήγορα. Από τη στιγμή που ξεκινήσετε την άσκηση, δώστε χρόνο στο σώμα σας για να αντιδράσει. Μπορεί να πάρει έως και 12 εβδομάδες προτού να αρχίσετε να βλέπετε μεγάλες αλλαγές από την άσκηση, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε θέσει ρεαλιστικούς στόχους.

5. Δεν ξέρετε πώς να γυμναστείτε
Αυτό είναι πολύ δημοφιλής δικαιολογία, αλλά δεν θα ευσταθεί δεδομένων των πληροφοριών που μπορούμε να βρούμε με ένα… κλικ! Δοκιμάστε την προπόνηση με έναν προσωπικό γυμναστή ή να χρησιμοποιήσετε ένα από τα δωρεάν προγράμματα των γυμναστήριων για να κάνετε την αρχή.

6. Θέλετε, αλλά θα πρέπει να ασχοληθείτε με τα παιδιά και την οικογένεια.

Το να ξεκλέψετε λίγο χρόνο για άσκηση, όχι μόνο θα σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε για να αντεπεξέλθετε σε ένα φορτωμένο πρόγραμμα, αλλά θα δείξει και στα παιδιά σας τι σημαίνει να είσαι υγιής. Γραφτείτε σε ένα health club/ γυμναστήριο με παιδικό σταθμό, γυμναστείτε με συνοδεία βίντεο ενώ τα παιδιά κοιμούνται. Αν είναι αρκετά μεγάλα, τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν στη ρουτίνα σας και να απολαύσουν τη γυμναστική σαν παιχνίδι.

7. Δεν έχετε κίνητρο
Εάν είστε κουρασμένοι ή άτονοι, είναι δύσκολο να πάρετε τη μεγάλη απόφαση: να ντυθείτε για να πάτε γυμναστήριο. Θυμηθείτε τους (λογικούς) στόχους σας και υπενθυμίστε τους στον εαυτό σας κάθε μέρα. Ανταμείψτε τον εαυτό σας κάθε φορά που θα πιάσετε ένα στόχο, είτε πρόκειται για την ολοκλήρωση των προπονήσεων στην εβδομάδα, είτε για απώλεια βάρους, με κάτι που πραγματικά θα απολαύσετε. Ένα μασάζ, ένα ζευγάρι καινούργια παπούτσια τρέξιμο ή ένα καινούριο βιβλίο. Αλλάξτε προοπτική, με γνώμονα την υγεία του σώματός σας με την άσκηση και θρεπτική διατροφή, ακόμη και αν η απώλεια βάρους είναι αργή.

8. Η άσκηση πονάει!
Δεν χρειάζεται να τραυματιστείτε για να καρπωθείτε τα οφέλη της άσκησης. Ξεκινήστε για λίγες μέρες από μέτρια αερόβια (όπως το περπάτημα) άσκηση και μια βασική προπόνηση δύναμης, για να οικοδομήσετε αντοχή και τη δύναμη. Γυμναστείτε σε μέτρια ένταση και πάρτε επιπλέον ημέρες ανάπαυσης, ώστε το σώμα σας να έχει το χρόνο που χρειάζεται για την επισκευή και την ανάκτηση.

9. Δεν μπορείτε να εντάξετε την άσκηση στη ρουτίνα της
Ξεκινήστε με μικρούς στόχους, είναι πιο εύκολο να «κολλήσετε» με την άσκηση, όταν ο στόχος σας είναι να περπατήσετε για 10 λεπτά επιπλέον κάθε μέρα ή να ξυπνήσετε πιο νωρίς για μια σύντομο jogging.  Κάνετε την άσκηση προτεραιότητα, τοποθετήστε τη σε συγκεκριμένο χρονικό σημείο στο ημερήσιο πρόγραμμά σας (π.χ. πριν το μεσημεριανό ή το δείπνο), ώστε να είναι πιο εύκολο να το ακολουθήσετε.

10. Δεν έχετε χρόνο!
Προγραμματίστε χρόνο άσκησής σας. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε 30 λεπτά ελεύθερο χρόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας σας, σπάστε την δραστηριότητα σε 10 ή 15 λεπτά τμήματα. Πολλές φορές, τα split workouts είναι εξίσου αποτελεσματικά με τη συνεχή προπόνηση.

Γράφει ο Γιώργος Μίλεσης, MSc, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος.
Πηγή: dia-trofis

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *