Δερματοπάθειες… στον ήλιο

δερματολογικά προβλήματα αυξάνονται σημαντικά. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες δερματολογικές παθήσεις που ευεργετούνται από την ηλιακή ακτινοβολία και άλλες όχι. Ας τις γνωρίσουμε:

1. Επιδεινώνονται στον ήλιο…

Απλός έρπης (κυρίως ο επιχείλιος)
Ο απλός έρπης προκαλείται από έναν ιό, τον HSV. Εμφανίζεται τοπικά με τη μορφή μικρών φυσαλίδων, οι οποίες μετά από λίγες μέρες σπάνε και αποξηραίνονται. Ο έρπης –κάτω από ορισμένες συνθήκες- συνήθως υποτροπιάζει, αφού μετά την πρώτη μόλυνση, ο ιός παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση στο δέρμα.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, οι υποτροπές του απλού έρπητα είναι πολύ συχνές. Κυριότερη αιτία γι’ αυτό είναι η υπεριώδης ακτινοβολία, που κάνει τον επιχείλιο κυρίως έρπη, αλλά και τον έρπητα άλλων περιοχών, να υποτροπιάζουν. Αυτό συμβαίνει λόγω της μειωμένης άμυνας του οργανισμού.

Η συμβουλή μας
Για να προλαμβάνετε τις συχνές υποτροπές του απλού έρπητα, πρέπει να χρησιμοποιείτε αντιηλιακά για το πρόσωπο με υψηλό δείκτη προστασίας, όπως επίσης και ειδικό αντιηλιακό stick χειλιών με υψηλό δείκτη προστασίας.

Δισκοειδής ερυθηματώδης λύκος
Πρόκειται για ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα, που φαίνεται να «προτιμά» περισσότερο τις γυναίκες. Εμφανίζεται κυρίως στο πρόσωπο, τα χείλη, στις ρίζες των μαλλιών και στ’ αφτιά με τη μορφή μιας ή περισσότερων δισκοειδών κόκκινων πλακών. Το καλοκαίρι, λοιπόν, η νόσος αυτή παρουσιάζει έξαρση λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας, από την οποία επιβαρύνεται σημαντικά.

Η συμβουλή μας
Ο δισκοειδής ερυθηματώδης λύκος χρειάζεται πολλή μεγάλη φωτοπροστασία και συστηματική τοπική χρήση φαρμάκων.

Ηλιακή κνίδωση
Είναι μια σπάνια νόσος, που εμφανίζεται με τη μορφή πομφών (μικρών εξογκωμάτων του δέρματος, με στρογγυλό ή ωοειδές σχήμα και χρώμα λευκό ή ροδί) σε σημεία του δέρματος που βρίσκονται εκτεθειμένα στην ηλιακή ακτινοβολία.

Η συμβουλή μας
Συνιστάται φωτοπροστασία με παράλληλη χορήγηση αντιισταμινικών φαρμάκων από το στόμα.

2. Βελτιώνονται στον ήλιο…

Ψωρίαση
Είναι ένα συχνό, χρόνιο νόσημα, που εμφανίζεται στο δέρμα σαν κόκκινες πλάκες λίγων εκατοστών, που καλύπτονται από παχιά λέπια αργυρού χρώματος. Πρόκειται για μια κυκλική νόσο, με περιόδους έξαρσης και ύφεσης. Οι μεγαλύτερες υφέσεις παρατηρούνται το καλοκαίρι, λόγω της ευεργετικής επίδρασης του ήλιου πάνω στις ψωριασικές βλάβες.

Η συμβουλή μας
Να κάθεστε στον ήλιο, τις ώρες που επιτρέπονται, όσο περισσότερο μπορείτε.

Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα
Πρόκειται για μια συχνή δερματοπάθεια, που εμφανίζεται κυρίως στο πρόσωπο και στο τριχωτό της κεφαλής σαν περιγεγραμμένες κοκκινοκίτρινες πλάκες καλυμμένες από λιπαρά λέπια. Η ηλιακή ακτινοβολία βελτιώνει πολύ αυτό το πρόβλημα.

Η συμβουλή μας
Η παραμονή στον ήλιο είναι ό, τι το καλύτερο για αυτή τη νόσο.

Ατοπική δερματίτιδα
Ακόμα μια δερματοπάθεια που βελτιώνεται σημαντικά το καλοκαίρι. Πρόκειται για νόσο που εμφανίζεται στο 10% των βρεφών και παιδιών σχολικής ηλικίας. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, φαίνεται να έχει αυξητική τάση.

Η ατοπική δερματίτιδα της παιδικής ηλικίας παρουσιάζεται με τα εξής συμπτώματα: κνησμό (φαγούρα), κοκκινίλα, ξηροδερμία και λειχηνοποιημένες βλάβες, ιδίως στις καμπτικές επιφάνειες των χεριών και των ποδιών.

Η συμβουλή μας
Συνιστάται η με μέτρο έκθεση στον ήλιο και η καθημερινή επάλειψη των σημείων με μια ενυδατική κρέμα.

Πηγή: belife

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *