Δέκα τρόποι για να περιορίσετε το ροχαλητό

Είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλή ενόχληση και συνήθως δεν είναι καθόλου ευχάριστο ούτε γι’ αυτούς που ροχαλίζουν ούτε κυρίως γι’ αυτούς που πρέπει να το υποστούν.

Στη συνέχεια θα βρείτε απλές λύσεις για να μειώσετε την ηχορύπανση. Ωστόσο οποιαδήποτε αναπνευστικά προβλήματα πρέπει να εξετάζονται από ειδικό.Οι αιτίες

Το ροχαλητό οφείλεται κυρίως: στο φύλο (οι άνδρες ροχαλίζουν περισσότερο από ότι οι γυναίκες), την ηλικία (εμφανίζεται κυρίως σε άτομα μέσης ηλικίας), την κληρονομικότητα, την αύξηση βάρους, το κάπνισμα, τη λήψη αλκοόλ, τη χρόνια αποφρακτική ρινίτιδα, τις ανωμαλίες στην κατασκευή της μύτης, τα κρυολογήματα κατά τα οποία πρήζονται αμυγδαλές και γενικά η περιοχή του στόματος και του λαιμού, τις αμυγδαλές και τα κρεατάκια που πρέπει να αφαιρεθούν, το στραβό ρινικό διάφραγμα, την εγκυμοσύνη.
10 τρόποι για να απαλλαγείτε

1 Κόψτε το αλκοόλ
Αποφύγετε τη χρήση αλκοόλ και φαρμάκων που μειώνουν την αναπνοή όπως τα υπνωτικά και τα ηρεμιστικά.

2 Σταματήστε το κάπνισμα Μειώνει τις πιθανότητες δημιουργίας φλεγμονών στους αεραγωγούς.

3 Προσέχετε πόσο τρώτε Μην υπερβάλλετε στην κατανάλωση του φαγητού, πάντα σε λογικές μερίδες και δύο με τρεις ώρες πριν κοιμηθείτε.

4 Ασκηθείτε Βελτιώνει το αναπνευστικό σύστημα, ελαττώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης ροχαλητού και άπνοιας.

5 Χάστε βάρος Και προσπαθήστε να διατηρήσετε το βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα.

6 Μπείτε σε πρόγραμμα Πηγαίνετε για ύπνο κάθε βράδυ την ίδια ώρα και κοιμηθείτε σε πλάγια στάση και όχι ανάσκελα. Όταν κοιμάστε ανάσκελα η σιαγόνα ανοίγει και ευνοεί το ροχαλητό.

7 Κάντε μικρές αλλαγές Σηκώστε το κεφαλάρι του κρεβατιού στα 10 εκατοστά τοποθετώντας κάτι στα ποδαράκια. Τα πολλά μαξιλάρια ίσως έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

8 Εξασφαλίστε υγρασία στο δωμάτιο Οι συσκευές θέρμανσης και ψύξης ξηραίνουν τον αέρα και ο ξηρός αέρας προκαλεί περισσότερες συσπάσεις του λάρυγγα και άρα θορυβώδες ροχαλητό. Το χειμώνα τοποθετήστε πάνω στα σώματα θέρμανσης μπολ με νερό, τα οποία θα προκαλέσουν άνοδο των ποσοστών υγρασίας στο δωμάτιο.

9 Βάλτε αυτοκόλλητα
Υπάρχουν αυτοκόλλητα που βοηθούν την κατάσταση ανοίγοντας του αεραγωγούς.

10 Φορέστε μασελάκι
Στις ήπιες περιπτώσεις, μπορεί ο οδοντογιατρός να σας συστήσει μία ορθοδοντική συσκευή, η οποία εφαρμόζεται στο στόμα κάθε βράδυ κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Επισκεφτείτε το γιατρό όταν:

Ροχαλίζετε δυνατά και βαριά για περισσότερο από 2 μήνες.

Αισθάνεστε υπνηλία και κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σταματάτε να αναπνέετε, βήχετε ή πνίγεστε κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Το μυστικό

Το ροχαλητό είναι το κύριο σύμπτωμα της υπνικής άπνοιας, μίας κατάσταση που πρέπει πάντα να ελέγχεται από ειδικό. Οι διαταραχές αναπνοής κατά τον ύπνο διαπιστώνονται με μια ειδική εξέταση, που λέγεται «πολυσωματική μελέτη ύπνου», σε εξοπλισμένα εργαστήρια ή στα κρατικά Κέντρα Μελέτης Ύπνου. Τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν την εξέταση, η οποία κρατάει από ένα έως δύο 24ωρα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *