Γυναίκα με μικρή μήτρα απέκτησε υγιές μωρό

Η περίπτωση μιας νέας γυναίκας, η οποία γεννήθηκε με πολύ μικρή μήτρα και δυσπλαστικές γονάδες και πρόσφατα έγινε μητέρα … υγιέστατου παιδιού θα παρουσιαστεί στο 8ο Συνέδριο για την Υγεία της Γυναίκας που θα γίνει αρχές Σεπτεμβρίου στην Κω.

Η γυναίκα αυτή μετά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής ακολούθησε εξωσωματική γονιμοποίηση με δανεικό ωάριο και το σπέρμα του συζύγού της και ακολούθησε επιτυχής εγκυμοσύνη με γέννηση ενός υγιούς νεογνού με καισαρική τομή.
Πρόκειται για σπάνια, στα διεθνή δεδομένα, περίπτωση, λόγω του ότι η έγκυος γυναίκα εμφάνιζε, πέραν της υποπλαστικής μήτρας και της γοναδικής δυσγενεσίας, παθολογικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, τα οποία αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς στο Τμήμα Παιδικής – Εφηβικής Γυναικολογίας και Επανορθωτικής Χειρουργικής της Β’ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο.

Η περίπτωση αυτή μαζί με 203 περιπτώσεις κοριτσιών που γεννήθηκαν χωρίς κόλπο ή και μήτρα και χειρουργήθηκαν επιτυχώς στο πρότυπο Τμήμα Παιδικής-Εφηβικής Γυναικολογίας, θα παρουσιαστούν στο 8ο Συνέδριο για την Υγεία της Γυναίκας που θα διεξαχθεί στην Κω 1 έως 3 Σεπτεμβρίου, από το διευθυντή της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, Γεώργιο Κρεατσά.

Δύο από τις παραπάνω περιπτώσεις, οι οποίες αποτελούν το μεγαλύτερο αριθμό δημοσιευμένων περιπτώσεων στη διεθνή βιβλιογραφία, κατόρθωσαν ύστερα από επιτυχή επέμβαση πλαστικής κόλπου και με δανεική μήτρα να τεκνοποιήσουν και να γεννήσουν υγιή νεογνά.

Όπως είπαν οι επιστήμονες σε συνέντευξη Τύπου, το συνέδριο, το οποίο οργανώνεται από τη Β’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και την Ελληνική Εταιρεία Παιδικής και Νεανικής Γυναικολογίας, σε συνεργασία με 7 άλλες διεθνείς εταιρείες, θα ασχοληθεί με θέματα που αφορούν την υγεία της γυναίκας με σκοπό την επίτευξη ενός καλού αναπαραγωγικού αποτελέσματος.

Διακεκριμένοι προσκεκλημένοι ομιλητές θα αναπτύξουν σημαντικά θέματα για την υγεία της γυναίκας όπως τις συγγενείς και γενετικές ανωμαλίες του γεννητικού συστήματος που αφορούν νέα κορίτσια τα οποία γεννήθηκαν χωρίς μήτρα και κόλπο ή με γονάδες άρρενος, ενώ μεγαλώνουν σαν κορίτσια.

Ο κ. Κρεατσάς, ο οποίος είναι και πρόεδρος του συνεδρίου, θα αναπτύξει θέματα σχετικά με τις συγγενείς ανωμαλίες του γεννητικού συστήματος, την αντιμετώπιση, τις προοπτικές, την παρένθετη μητρότητα ή τη μεταμόσχευση μήτρας.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο θέμα των ιών των ανθρωπίνων θηλωμάτων-HPV και του προληπτικού εμβολιασμού που αφορά κυρίως νεαρές κοπέλες ηλικίας 12-26 ετών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας επί εδάφους HPV λοίμωξης αυξάνει όσο μειώνει η ηλικία έναρξης των σεξουαλικών επαφών. Αυτό και μόνο καθιστά επιτακτική την ανάγκη εμβολιασμού των κοριτσιών και όχι μόνο έναντι του ιού HPV, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αναπληρωτής καθηγητής Ευθύμιος Δεληγεώρογλου.

Άλλο θέμα που θα αναπτυχθεί στο συνέδριο αφορά τις σύγχρονες αντισυλληπτικές μεθόδους και τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την ελαχιστοποίηση των δοσολογιών των ορμονών που εμπεριέχονται στα αντισυλληπτικά δισκία και την αντικαταστασή τους από φυσικές ορμόνες.

Το 2011 συμπληρώνονται 50 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου αντισυλληπτικού χαπιού (1961).
Σήμερα, 80 εκατ. γυναίκες παγκοσμίως γνωρίζουν τα πολλαπλά οφέλη των αντισυλληπτικών δισκίων που αφορούν εκτός από τον έλεγχο της γονιμότητας, την προστασία από τον καρκίνο των ωοθηκών και του ενδομητρίου, τη βελτίωση της ακμής, την εξομάλυνση του εμμηνορρυσιακού κύκλου και τη βελτίωση του δυσμηνορροϊκού συνδρόμου.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *