Γιατί υποτροπιάζουν οι τοξικομανείς;

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα όσων προσπαθούν να απεξαρτηθούν από ναρκωτικές ουσίες είναι η υποτροπή που παρουσιάζουν όταν επιστρέφουν … στο περιβάλλον που βρίσκονταν όταν έκαναν χρήση. Την αιτία που βρίσκεται πίσω από αυτή τη συμπεριφορά ανακάλυψαν αμερικάνοι επιστήμονες.

Όπως φαίνεται, υπεύθυνη είναι μια περιοχή στον εγκέφαλο που ταυτίζει τη χρήση των ουσιών με το περιβάλλον. Οι ερευνητές του ινστιτούτου για την χρήση ναρκωτικών ουσιών των ΗΠΑ, πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντίκια και τα πορίσματα που έβγαλαν θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην βελτίωση της θεραπευτικής αγωγής όσων βρίσκονται σε προγράμματα απεξάρτησης.

Στην πρώτη φάση του πειράματος, οι ερευνητές προκάλεσαν εξάρτηση από ηρωίνη σε ποντίκια τα οποία βρίσκονταν σε κλουβί με χαρακτηριστική διακόσμηση. Στη συνέχεια, τα υπέβαλαν σε απεξάρτηση. Όταν όμως επέστρεψαν στο αρχικό τους κλουβί, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι συγκεκριμένοι νευρώνες που βρίσκονται στο πρόσθιο τμήμα του μετωπιαίου λοβού ενεργοποιήθηκαν.

Με τη χρήση ορισμένων ουσιών, οι ερευνητές μπόρεσαν να αδρανοποιήσουν τη δράση των νευρώνων κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της εξάρτησης. Όπως υποστηρίζουν, η ανακάλυψή τους αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στην παρασκευή ειδικών σκευασμάτων που θα δρουν με παρόμοιο τρόπο σε ανθρώπους που βρίσκονται σε απεξάρτηση.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *