Γιατί μερικοί άνθρωποι δεν παίρνουν κιλά;

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει κάποιους ενοχλητικούς να λένε ότι μπορούν να τρώνε άφοβα ό,τι τραβάει η όρεξή τους … χωρίς να ανησυχούν μήπως προσθέσουν κανένα κιλό, προκαλώντας εκνευρισμό στους υπόλοιπους;

Επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου και από το πανεπιστήμιο της Λωζάνης βρήκαν την αιτία.
Οι «τυχεροί» διαθέτουν ένα έξτρα σετ 28 γονιδίων, τα οποία σχηματίζουν τμήμα του χρωμοσώματος 16.

Εφέτος ανακοίνωσαν πως από τους 95.000 εθελοντές που έδωσαν δείγματα DNA για να εξεταστεί, κάτι λιγότεροι από 50 ήταν φορείς μιας έξτρα κόπιας αυτού του σετ γονιδίων – και όλοι ήταν υπερβολικά αδύνατοι.

Όπως γράφουν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature» ερευνητές, οι άντρες που φέρουν το έξτρα γονιδιακό σετ έχουν 23 φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι λιποβαρείς, ενώ οι γυναίκες-φορείς έχουν πενταπλάσιες.

Φυσιολογικά, κάθε άνθρωπος κληρονομεί από κάθε γονιό του μία κόπια από κάθε χρωμόσωμα, με αποτέλεσμα να έχει δύο κόπιες από κάθε γονίδιο. Μερικές φορές, όμως, τμήματα των χρωμοσωμάτων διπλασιάζονται ή διαγράφονται, με συνέπεια μη φυσιολογική «δόση» των γονιδίων που απαρτίζουν αυτά τα τμήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Το έξτρα σετ των 28 γονιδίων «αποτελεί την πρώτη γενετική αιτία για το ακραία αδύνατο σώμα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Φίλιπ Φρόκελ από την Σχολή Δημοσίας Υγείας του Imperial.

Μπορεί επίσης να εξηγεί γιατί σε μερικά παιδιά η αύξηση του σωματικού βάρους γίνεται με πολύ βραδύτερο ρυθμό απ’ ό,τι είναι το φυσιολογικό, καθώς το έξτρα γονιδιακό σετ εντοπίζεται στα μισά από τα παιδιά με αργό ρυθμό σωματικής ανάπτυξης.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *