Γιατί κάποιοι ξεπερνούν τα 100;

Οι άνθρωποι που ζουν έως την ηλικία των 110 ετών ή περισσότερο ακόμα, φαίνεται πως διαθέτουν προστατευτικά γονίδια που … συμβάλλουν στη μακροζωία τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ παρατήρησαν πως οι υπεραιωνόβιοι άνθρωποι είναι πολύ λίγοι – μόλις 1 ανά 5 εκατομμύρια κατοίκους στα ανεπτυγμένα κράτη. Έτσι, προσπάθησαν να διαπιστώσουν εάν παίζει ρόλο η γενετική στην επιβίωσή τους επί τόσο πολλά χρόνια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν ολόκληρο το γονιδίωμα ενός άνδρα και μιας γυναίκας που έζησαν αρκετά ώστε να ξεπεράσουν τα 114α γενέθλιά τους, διαπιστώνοντας πως έφεραν εξίσου πολλά νοσογόνα γονίδια με τον οποιονδήποτε από εμάς.

«Οι νοσογόνες μεταλλαγές που εντοπίσαμε συμφωνούν με εκείνες που έχουν εντοπίσει άλλες ερευνητικές ομάδες σε αιωνόβια άτομα, συνεπώς τεκμηριώνεται πως οι υπεραιωνόβιοι δεν οφείλουν την μακροζωία τους στο ότι δεν φέρουν γονίδια που μπορεί να τους αρρωστήσουν», εξήγησε ο Dr Perls.

«Ως φαίνεται, εκτός από τα νοσογόνα γονίδια φέρουν και άλλα, τα οποία εξουδετερώνουν την δράση των παθολογικών, σε σημείο ώστε να μην εκδηλώνεται μία νόσος, να εκδηλώνεται προς το τέλος της ζωής τους ή όταν εκδηλωθεί να είναι πολύ πιο ήπια σε αυτούς».

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως χάρη στα προστατευτικά γονίδια «οι υπεραιωνόβιοι φτάνουν έως το όριο του ανθρώπινου προσδόκιμου επιβίωσης», πρόσθεσε.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Frontiers in Genetics» και οι ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο μπορούν να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία της μέσω της βάσης δεδομένων των Εθνικών Ιδρυμάτων Υγείας των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *