Βλαβερό -και- για τον εγκέφαλο το junk food

Η λειτουργία του εγκεφάλου μας τελικά περνάει από το στομάχι μας! Ακόμα μία έρευνα έδειξε ότι η διατροφή που … είναι πλούσια σε βιταμίνες και ψάρι μπορεί να προστατέψει τον εγκέφαλο από τη διαδικασία της γήρανσης. Αντίθετα, διαπιστώθηκε ότι το junk food επιταχύνει την εμφάνιση βλαβών στον εγκέφαλο, που σχετίζονται με το γήρας. Οι ηλικιωμένοι με υψηλά επίπεδα βιταμινών και ωμέγα 3 λιπαρών οξέων στο αίμα εμφανίζουν μικρότερη συρρίκνωση του εγκεφάλου και καλύτερη νοητική λειτουργία.

Όσο για τα τρανς λιπαρά, αυτά που βρίσκονται δηλαδή στις λιχουδιές και τα πρόχειρα φαγητά, όταν υπάρχουν σε υψηλά επίπεδα στο αίμα, μειώνουν τη νοητική λειτουργία και προκαλούν μεγαλύτερη συρρίκνωση του εγκεφάλου.Τα παραπάνω συμπεράσματα προέκυψαν από την ανάλυση δειγμάτων αίματος που συγκέντρωσαν Αμερικανοί επιστήμονες από 104 υγιείς ανθρώπους με μέση ηλικία τα 87 έτη.

Αυτοί που είχαν περισσότερες βιταμίνες B,C,D και E στο αίμα τους είχαν καλύτερη απόδοση στα τεστ μνήμης, όπως και αυτοί που κατανάλωναν πολλά ψάρια.Χαμηλότερες επιδόσεις σημείωσαν όσοι εμφανίστηκαν να έχουν περισσότερα τρανς λιπαρά στο αίμα. «Αυτά τα αποτελέσματα πρέπει να επιβεβαιωθούν, ωστόσο είναι πολύ συναρπαστικό να διαπιστώνεις ότι οι άνθρωποι μπορούν να σταματήσουν τη συρρίκνωση του εγκεφάλου τους ρυθμίζοντας τη διατροφή τους» δηλώνει ο επικεφαλής της έρευνας Τζιν Μπόουμαν.

Πηγή: ygeianews.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *