Βιολογικά προϊόντα. Μόδα ή ανάγκη;

Ολοένα και περισσότεροι, κυρίως τον τελευταίο καιρό, στρέφονται σε βιολογικά προϊόντα, ελπίζοντας ότι, εκτός από θρεπτικότερα και καλύτερα για το περιβάλλον, είναι και ασφαλέστερα για την υγεία. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ως βιολογικά τρόφιμα και προϊόντα ορίζονται αυτά που προκύπτουν από μεθόδους και διαδικασίες βιολογικής και οργανικής παραγωγής και θεωρητικά δεν περιέχουν επιβλαβείς για την υγεία και το περιβάλλον χημικές ουσίες, όπως ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα ή χημικά λιπάσματα.
Επίσης, περιέχουν περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία σε σύγκριση με τα προϊόντα συμβατικής καλλιέργειας. Έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νερό, με αποτέλεσμα τα θρεπτικά στοιχεία να βρίσκονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στα εδώδιμα μέρη των φυτών. Είναι λιγότερο επεξεργασμένα και συνεπώς πιο αγνά. Η ακτινοβόληση καθώς και άλλες διεργασίες απαγορεύονται, ενώ δεν περιέχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά.
Στη βιολογική γεωργία απαγορεύεται η χρήση συστατικών από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Έχουν λιγότερα πρόσθετα, αφού πολλά πρόσθετα που είναι επικίνδυνα για την υγεία δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στα βιολογικά προϊόντα.
Τα ζώα βιολογικής εκτροφής αναπτύσσονται σε συνθήκες που έχουν στόχο να μεγιστοποιήσουν την υγεία και την ευημερία των ζώων μέσω της διατήρησης υψηλής ποιότητας και ισορροπημένης διατροφής, καθώς και σε ένα περιβάλλον που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. Τα ζώα βιολογικής εκτροφής έχουν καλύτερη υγεία, με αποτέλεσμα να απαιτούνται λιγότερα κτηνιατρικά φάρμακα και να μειώνεται ο κίνδυνος μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια.
Υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις είναι προφανές γιατί ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές τα προτιμούν, ιδίως για τα μικρά παιδιά. Έγκειται όμως στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και στην ευσυνειδησία του κάθε παραγωγού και κτηνοτρόφου, εάν τηρεί όλες τις προϋποθέσεις που προβλέπονται.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *