Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν οι ασφαλισμένοι

Βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν και πάλι οι ασφαλισμένοι, καθώς αυξάνονται τα ποσοστά συμμετοχής τους στην … αγορά βασικών φάρμακων.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταγγέλλει- σε σχετική ανακοίνωση του- τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Εργασίας για την υπογραφή της υπουργικής απόφασης η οποία προβλέπει την εξαίρεση των θεραπειών για σοβαρές παθήσεις (π.χ. στεφανιαία νόσο) από τη λίστα των φαρμάκων τα οποία αποζημιώνονται πλήρως από τα ασφαλιστικά ταμεία ή η συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι πολύ μειωμένη (10%).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΙΣΑ, με αυτή την απόφαση κατατάσσονται στο ποσοστό του 25%, παθήσεις που χρήζουν χρόνιας φαρμακευτικής αγωγής όπως η στεφανιαία νόσος, η υπερλιπιδαιμία, οι βαριές ανοσοανεπάρκειες, οι χρόνιες μεταβολικές διαταραχές, οι χρόνιες νευροπάθειες και η νεφρική ανεπάρκεια.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα- δεδομένης της οικονομικής κατάστασης με τη συρρίκνωση μισθών και συντάξεων- οι άνθρωποι που χρήζουν χρόνιας φαρμακευτικής αγωγής να αδυνατούν να πληρώσουν τις υψηλές συμμετοχές στα φάρμακά τους.

«Εάν θέλουν να αυξήσουν τα ποσοστά συμμετοχής στη χορήγηση φαρμάκων τότε ας το κάνουν με οικονομικά κριτήρια και να πληρώνουν οι « έχοντες και κατέχοντες », αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΙΣΑ, υπογραμμίζοντας ότι η θέση του είναι υπέρ της περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης όχι όμως εις βάρος των ασθενών, των χρονίως πασχόντων και εκείνων που πλήττονται οικονομικά.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *