Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας

Ας το παραδεχτούμε. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να αρχίσετε ένα πρόγραμμα εκγύμνασης σε τακτική βάση. Εξάλλου, οι περισσότεροι το … έχετε πετύχει πάνω από μια φορά.

Το πρόβλημα είναι ότι ο αρχικός ενθουσιασμός μετριάζεται, όπως και η ενέργεια, αποσπόμαστε από άλλα πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή μας ή δεν βλέπουμε αρκετά σύντομα απτά αποτελέσματα και… τα παρατάμε.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι καταφέρνουν να συνεχίζουν χωρίς να εγκαταλείπουν τη γυμναστική.

Ποιο είναι το μυστικό τους;

• Καλή φόρμα
• Αισθήματα ευεξίας
• Ενέργεια
• Ευχαρίστηση από την άσκηση
• Η άσκηση ως προτεραιότητα
• Καλύτερος ύπνος
• Αίσθημα εγρήγορσης
• Έλεγχος βάρους
• Εμφάνιση

Πώς μπορεί κάποιος να παραμείνει πιστός στο πρόγραμμα γυμναστικής;

Nα έχετε ποικιλία δραστηριοτήτων που σας ευχαριστούν. Και να θυμάστε ότι δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να σας αναγκάζει να πάτε στο γυμναστήριο ή να αγοράσετε ακριβά μηχανήματα.

Το να έχετε ποικιλία δραστηριοτήτων, όπως γυμναστική με βάρη, περπάτημα, τρέξιμο, τένις, ποδήλατο και αεροβική θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση του να έχετε κάτι να κάνετε ανεξάρτητα από τον καιρό ή την ώρα της ημέρας.

Υποσχεθείτε σε κάποιον άλλο ότι θα γυμνάζεστε.

Η κοινωνική διάσταση της άσκησης μπορεί να αποδειχτεί σημαντική. Μπορείτε να περπατάτε παρέα με κάποιον άλλο ή να κάνετε μαζί ασκήσεις γυμναστικής. Η ενθάρρυνση και η στήριξη από τον άλλο είναι επίσης παράγοντας που σας δίνει ώθηση.

Κάντε την άσκηση προτεραιότητα.

Πρέπει να είναι κάτι αδιαπραγμάτευτο. Το πλεονέκτημα είναι ότι φίλοι και συγγενείς μαθαίνουν ότι αποτελεί μέρος της ταυτότητάς σας.

Άσκηση, το πρώτο πράγμα που θα κάνετε νωρίς το πρωί
Οτιδήποτε μπορεί να σαμποτάρει την απόφασή σας να κάνετε πρωινή γυμναστική. Μπορείτε να το παρακάμψετε και ξυπνώντας νωρίς χωρίς να χρειάζεται να πάτε στο γυμναστήριο θα ενεργοποιηθείτε με την άσκηση.

‘Η ασκηθείτε γυρνώντας σπίτι από τη δουλειά
Το επόμενο καλύτερο πράγμα είναι να γυμναστείτε κατά την επιστροφή από τη δουλειά. Μην γυρίσετε σπίτι. Δεν υπάρχουν πολλοί που θα γυρίσουν σπίτι και μετά θα αλλάξουν ρούχα και θα ξαναβγούν για γυμναστική.

Ασκηθείτε ακόμα και αν είστε κουρασμένοι
Οι πιθανότητες είναι ότι θα αισθάνεστε καλύτερα μετά την άσκηση. Η άσκηση δίνει ενέργεια. Αναπνέετε βαθιά και το σώμα κάνει καλύτερη χρήση του οξυγόνου. Θα νιώσετε ευφορία κατά τη διάρκεια της άσκησης αλλά και μετά.

Ανταμείψτε τον εαυτό σας
Μπορεί να σκέφτεστε ότι δεν αξίζετε αναγνώριση για κάτι που θα έπρεπε να κάνετε έτσι κι αλλιώς ή ότι αν κουμπώσει το παντελόνι σας με προσπάθεια αυτό θα είναι ανταμοιβή. Όμως πόση έμπνευση μπορεί να σας δώσει αυτό;

Οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι δύσκολο να αλλάξουμε συμπεριφορά και ότι η επιβράβευση μας κινητοποιεί. Οπότε, αποφασίστε για κάποιο στόχο και την επιβράβευση και δουλέψτε προς αυτή την κατεύθυνση. Κάντε ότι ταιριάζει σε σας.

Περπατήστε η βγάλτε βόλτα το σκύλο σας
Αν σας αρέσει το περπάτημα και δεν έχετε ασκηθεί για λίγο καιρό, 10 λεπτά τρεις φορές την ημέρα θα σας δώσουν 30 λεπτά.

Περπατήστε τουλάχιστον 10.000 βήματα την ημέρα. Κανείς δεν αρχίζει με τόσα βήματα. Εξακριβώστε ποιός είναι ο μέσος όρος των δικών σας βημάτων σε καθημερινή βάση και την επόμενη εβδομάδα προσπαθήστε να περπατήσετε 300 βήματα παραπάνω κάθε μέρα. Αυξήστε τα βήματα κάθε εβδομάδα.

Μπορείτε επίσης να περπατήσετε παρέα μ έναν σκύλο ο οποίος προσφέρει και συντροφιά.

Καταγράψτε τη δραστηριότητά σας
Γράψτε τα πράγματα που είναι σημαντικά για σας. Τέτοια μπορεί να είναι πόση ώρα εξασκείστε κάθε μέρα, πόσα βήματα κάνατε, πόσο μακριά τρέξατε ή κάνατε ποδήλατο, πόσο ζυγίζετε κλπ.

Να αντιλαμβάνεστε όλους τους δείκτες προόδου
Είναι ευχάριστο όταν τα ρούχα σας έχουν καλύτερη εφαρμογή και όταν σηκώνετε περισσότερα βάρη ασκείστε περισσότερο χωρίς να εξαντληθείτε.

Ωστόσο υπάρχουν άλλοι δείκτες προόδου, όπως
• Το να κοιμάστε καλύτερα
• Να σκέφτεστε πιο καθαρά
• Να έχετε περισσότερη ενέργεια
• Να καταλαβαίνετε ότι οι μυς σας δεν «πιάνονται» στις βαριές δουλειές
• Να ακούτε τον γιατρό σας να σας συγχαίρει για τη βελτιωμένη χοληστερόλη σας, την πίεση, την πυκνότητα των οστών, τα τριγλυκερίδια και το σάκχαρο στο αίμα.

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *