Αφηρημάδα ή Αλτσχάιμερ;

Ενα γρήγορο τεστ επινόησαν Αμερικανοί ερευνητές, το οποίο μπορεί να αποκαλύψει εάν ένας άνθρωπος διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσει … τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Το τεστ αποτελείται από 21 ερωτήσεις και μπορεί να βοηθήσει όσους ανησυχούν για αγαπημένα τους πρόσωπα να ξεχωρίσουν τη φυσιολογική αφηρημάδα από τις πιο σοβαρές διαταραχές της μνήμης, οι οποίες ενδεχομένως συνιστούν πρώιμες ενδείξεις άνοιας.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, οι ερωτήσεις έχουν σχεδιαστεί ώστε να τις απαντούν οι οικείοι τού δυνητικά πάσχοντος ατόμου.

Το «Ερωτηματολόγιο της Αλτσχάιμερ» (Alzheimer’s Questionnaire), όπως το ονόμασαν οι επιστήμονες που το επινόησαν, έχει ποσοστό ακριβείας σχεδόν 90% και ουσιαστικά αξιολογεί την ήπια νοητική διαταραχή – μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από προβλήματα με τη μνήμη τα οποία είναι αρκετά σοβαρά ώστε να τα παρατηρήσει ο πάσχων ή οι οικείοι του, αλλά δεν είναι αρκετά σοβαρά ώστε να επεμβαίνουν στην καθημερινότητά του.

Μελέτες έχουν δείξει πως η ήπια νοητική διαταραχή πρωτοεκδηλώνεται στους 40άρηδες και 50άρηδες και φτάνει να προσβάλλει τον ένα στους πέντε 60άρηδες.

Επιπλέον, ο ένας στους δύο πάσχοντες από αυτήν αναπτύσσει τελικά άνοια (το 15% μέσα σε έναν χρόνο), ενώ από τους υπόλοιπους οι μισοί περνούν φυσιολογικά τη ζωή τους και οι άλλοι μισοί βλέπουν τη μνήμη τους να βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Επινοητές του τεστ είναι επιστήμονες υπό τον δρα Μάικλ Μάλεκ-Αχμάντι από το Ερευνητικό Ιδρυμα Υγείας Banner Sun στην Αριζόνα, το οποίο ειδικεύεται στην άνοια.

Οι επιστήμονες το δημοσίευσαν στην ιατρική επιθεώρηση «BMC Geriatrics» και, όπως σημειώνουν, ορισμένα από τα ερωτήματα που περιέχει (όπως το αν υπάρχει επανάληψη σε κάποιες συμπεριφορές του πάσχοντος) είναι εξαιρετικά πολύτιμα για την τελική γνωμοδότηση.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *