Αυξήθηκαν 33% οι δωρητές οργάνων

Μεγάλη αύξηση του αριθμού των δωρητών οργάνων παρατηρείται στη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο. Οι δωρητές αυξήθηκαν φέτος σε … ποσοστό 33% (από 2.000 σε 5.000), ενώ μέσα σε λίγες εβδομάδες ακόμη 5.000 πολίτες υπέβαλαν δηλώσεις για να γίνουν δότες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της Ν.Δ. Έλενας Ράπτη από 4,1 δότες οργάνων, ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων που ήταν το περασμένο έτος, φέτος ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στο 4,9.

Φιλοδοξία του υπουργείου είναι το 2011 να «κλείσει» με τον αριθμό αυτό να φτάνει στο 7 και το 2012 στο 10.

Ο κ. Λοβέρδος κάλεσε τον κόσμο να μην ακούει ψεύδη τα οποία διακινούνται περί δήθεν δυνατότητας κλοπής οργάνων και διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται.

Ο υπουργός επισήμανε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Εκκλησία στο να πείσει τους πιστούς να προχωρούν χωρίς φόβο στη δωρεά οργάνων και προανήγγειλε συναντήσεις του με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο.

Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων, αφού διαθέτει επτά άτομα προσωπικό για όλο το 24ωρο και εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι μόλις ένας δημόσιος υπάλληλος δέχθηκε να υπηρετήσει σε αυτό, στο πλαίσιο των εθελοντικών μετατάξεων.

«Αυτή είναι η φοβερή δημόσια διοίκηση», είπε χαρακτηριστικά, αλλά κατέληξε με τη δέσμευση πως θα γίνει η στελέχωση του Οργανισμού, με προσωπικό που προέρχεται από το ήδη υπάρχον.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *