Αυξάνονται τα κρούσματα καρδιακής ανεπάρκειας στους νέους

Στη λίστα αναμονής για ένα καρδιακό μόσχευμα βρίσκονται δεκάδες νέοι άνθρωποι εξαιτίας της καρδιακής ανεπάρκειας. Η λίστα συνεχώς μεγαλώνει … ενώ ταυτόχρονα μειώνεται η ηλικία των ασθενών που καταφεύγουν στην μηχανική υποστήριξη.

O πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας κ Σταμάτης Αδαμόπουλος τονίζει πως «Το πρόβλημα προϊόντος του χρόνου γίνεται τόσο από κοινωνική όσο και από οικονομική άποψη οξύτερο, καθώς ορισμένες μορφές καρδιακής ανεπάρκειας, όπως η διατατική μυοκαρδιοπάθεια, διαγιγνώσκονται όλο και συχνότερα σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες».

Σήμερα στις λίστες για μεταμόσχευση παγκοσμίως περιμένουν πολύ πάνω από 15000 ασθενείς σε τελικό στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ μόνο 5000-5500 ασθενείς μεταμοσχεύονται το χρόνο (3500 επισήμως καταγεγραμμένοι και άλλοι 1500-2000 μη καταγεγραμμένοι στο διεθνές σύστημα καταγραφής).

Στην Ελλάδα στην λίστα υπάρχουν 36 ασθενείς με τελικό στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας για μεταμόσχευση, εκ των οποίων οι 16 φέρουν συσκευή μηχανικής υποστήριξης («τεχνητή καρδιά»).

«Η διόγκωση του προβλήματος των καρδιοπαθειών και ειδικότερα της καρδιακής ανεπάρκειας που πλήττει πλέον και νέους ανθρώπους, όπως επεσήμανε από την πλευρά του ο Γεράσιμος Φιλιππάτος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Β’ Καρδιολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής Παν. Αθηνών, Π.Γ.Ν. Αττικόν, δεν επιτρέπει εφησυχασμό, αλλά εγρήγορση και λήψη άμεσων μέτρων».

Πηγή: ygeianews.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *