Αυξάνονται οι αναπνευστικές παθήσεις λόγω κλιματικής αλλαγής

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον αυξανόμενο κίνδυνο αναπνευστικών παθήσεων, καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία του πλανήτη, κρούει ο αμερικανός … καθηγητής παιδιατρικής Κεντ Πίνκερτον, ένας εκ των συγγραφέων έκθεσης που δημοσιεύθηκε, σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή, στα Proceedings της Αμερικανικής Εταιρείας Παθήσεων Θώρακος.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι τα βρέφη, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και άλλες ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες. Θα είναι οι πρώτοι που θα έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος» είπε ο ίδιος.

Η αύξηση, παγκοσμίως, των περιστατικών άσθματος, αλλεργιών, λοιμωδών και καρδιαγγειακών νοσημάτων θα προκύψει από μια σειρά επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος στον πλανήτη. Ο κίνδυνος θα προέλθει από την αύξηση του όζοντος που συγκεντρώνεται στην επιφάνεια του εδάφους στα αστικά κέντρα, την αυξημένη σωματιδιακή ύλη σε περιοχές που πλήττονται από ξηρασία και την ακτίνα των μεταδοτικών ασθενειών, η οποία επεκτείνεται σε βορειότερους γεωγραφικούς παράλληλους.

«Μιας και η έρευνά μου εστιάζει στην περιβαλλοντική ρύπανση της ατμόσφαιρας και τις επιπτώσεις της στο αναπνευστικό, η μεγαλύτερη ανησυχία μου είχε, ανέκαθεν, να κάνει με ζητήματα ποιότητας της ατμόσφαιρας», λέει ο Πίνκερτον, ο οποίος διδάσκει στο UC Davis School of Medicine, στην Καλιφόρνια και είναι διευθυντής στο UC Davis Center for Health and Environment.

«Αυτά τα ζητήματα περιλαμβάνουν περισσότερη αιθάλη και σωματιδιακή ύλη από περισσότερες πυρκαγιές, οι οποίες είναι γνωστό ότι γίνονται συχνότερες όσο το κλίμα γίνεται πιο θερμό, καθώς και παρουσία σωματιδίων που μεταφέρονται με τον αέρα από νέφη σκόνης που προκαλούνται από την ερημοποίηση”, προσθέτει.

Στην έκθεση -που προέκυψε από δεκαμελή επιτροπή που συμμετείχε σε workshop και στην οποία υπήρχαν και επιστήμονες από την Ευρώπη, την Ασία, την Ινδία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική- δίνεται, επίσης, έμφαση στη «μετανάστευση» σε βορειότερους γεωγραφικούς παράλληλους μουχλιασμένων μυκήτων, βακτηρίων και νοσημάτων που μεταδίδονται με διαβιβαστές.

Διαπιστώνεται ότι μουχλιασμένοι μύκητες, που στο παρελθόν βρίσκονταν μόνον στην Κεντρική Αμερική, σήμερα βρίσκονται στη Βρετανική Κολομβία και μεταδοτικές ασθένειες που πριν, ήσαν συνηθισμένες στην περιοχή της Μεσογείου, τώρα ανιχνεύονται σε περιοχές, τόσο βόρεια όσο η Σκανδιναβία.

Ορισμένες από τις αναμενόμενες επιπτώσεις στο αναπνευστικό, θα είναι έμμεσες, επισημαίνει ο Κεντ Πίνκερτον. Για παράδειγμα, μεγαλύτερες συγκεντρώσεις εκτοπισμένων πληθυσμών, μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ο τυφώνας Κατρίνα ή τα τσουνάμι στην Ινδονησία και την Ιαπωνία, μπορούν να κάνουν πιο συχνές τα ξεσπάσματα μεταδοτικών επιδημιών.

«Υπάρχουν άτομα που θα είναι πολύ πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, παγκοσμίως, από ό,τι τα μέλη του πληθυσμού, εν γένει», τονίζει ο Πίνκερτον. «Συγκεκριμένα, γνωρίζουμε ότι τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, άνθρωποι με άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και αυτοί που είναι μεγάλοι σε ηλικία ή με επιβαρυμένο ανοσοποιητικό θα έχουν μεγαλύτερες δυσκολίες όταν είναι πιο κακή η ποιότητα του αέρα», υπογραμμίζει.

Οι δύο συγγραφείς της έκθεσης, ο Πίνκερτον και ο Ουίλιαμ Ρομ, καθηγητής ιατρικής και περιβαλλοντικής ιατρικής στο New York University School of Medicine, κατηγοριοποίησαν τα κύρια αίτια, που οι συμμετέχοντες στο workshop θεώρησαν ότι έχουν ρόλο-κλειδί στην υγεία του αναπνευστικού.

Εκτιμούν ότι οι σχετιζόμενες με τη θερμότητα επιδημίες, που προκύπτουν από την αύξηση της συχνότητας και έντασης των κυμάτων καύσωνα είναι ο πιο σοβαρός και άμεσος κίνδυνος για την υγεία, από την κλιματική αλλαγή. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες, ιδιαίτερα στα ανεπτυγμένα αστικά κέντρα, θα ενισχύσουν τη συγκέντρωση όζοντος στην επιφάνεια του εδάφους, η έκθεση στο οποίο έχει συνδεθεί με την αύξηση περιστατικών με καρκίνο του πνεύμονα και με λοιμώξεις κατώτερου αναπνευστικού.

Η έκθεση έχει στόχο να βοηθήσει τα 15.000 μέλη της Αμερικανικής Εταιρείας Παθήσεων Θώρακος να γνωρίζουν πώς θα αντιδρούν σε αυτές τις αλλαγές, μαζί με τους ασθενείς τους και μέσα στις κοινότητες στις οποίες ζουν και να ενώσουν τη φωνή τους στις εκκλήσεις για διεθνή συνεργασία, με στόχο την αντιμετώπιση των σημερινών, αλλά και των αναμενόμενων αρνητικών επιδράσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην υγεία.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *