Ασφαλέστερες από το νυστέρι οι ρομποτικές επεμβάσεις

Λιγότερες περενέργειες και κίνδυνο θανάτου, αλλά και μικρότερη παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο υπόσχονται οι ρομποτικές επεμβάσεις, κυρίως στα … νεφρά ή στον προστάτη, αν και είναι ακριβότερες από τις συμβατικές.

Οι ρομποτικές επεμβάσεις είναι λιγότερο επεμβατικές και πιο αποτελεσματικές, καθώς η χρήση ρομποτικού βραχίονα (καθοδηγούμενου από τον χειρουργό μέσω μιας κονσόλας), με τη βοήθεια μιας μικροσκοπικής κάμερας που έχει εισαχθεί στο σώμα του ασθενούς, επιτρέπει την εκτέλεση χειρουργικών κινήσεων μεγαλύτερης ακριβείας.

Ειδικά στις αφαιρέσεις προστάτη, η ρομποτική χειρουργική χρησιμοποιείται πλέον όλο και πιο συχνά, ενώ σχετικά μικρότερη είναι η χρήση της σε σχέση με τα νεφρά για την αποκατάσταση βλάβης ή την αφαίρεσή τους.

Η μελέτη έδειξε ότι η ρομποτική επέμβαση στον προστάτη ή στα νεφρά γλιτώνει τον χειρουργημένο ασθενή κατά μέσο όρο από μια μέρα πρόσθετης παραμονής στο νοσοκομείο. Επιπλέον πολλοί λιγότεροι ασθενείς χρειάζονται μετάγγιση αίματος (2% έναντι 5% με άλλες χειρουργικές μεθόδους) και κανείς δεν πεθαίνει (έναντι ποσοστού θανάτου 2 στους χίλιους με την τεχνική του ανοικτού χειρουργείου).

Από την άλλη, όμως, η ρομποτική αφαίρεση του προστάτη κατά μέσο όρο κοστίζει 10.000 δολάρια, περίπου 700 δολάρια περισσότερα από την λαπαροσκόπηση και 1.100 δολάρια περισσότερα από την ανοικτή χειρουργική επέμβαση. Για τη ρομποτική αφαίρεση νεφρού, το μέσο κόστος είναι 13.900 δολάρια, 2.700 δολάρια περισσότερα από τη λαπαροσκόπηση και 1.300 δολάρια περισσότερα από το ανοικτό χειρουργείο.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *