Ασκηθείτε για να… κοιμηθείτε

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί ενδεχομένως να ευνοεί τον καλύτερο ύπνο.

Άνθρωποι που ακολουθούσαν τις … οδηγίες των ΗΠΑ, για την άσκηση, ανέφεραν καλύτερο ύπνο και λιγότερη κούραση την ημέρα σε σχέση με όσους δεν τις ακολουθούσαν.

Η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η άσκηση οδηγεί άμεσα σε βελτιωμένη ανάπαυση και είναι πιθανό να υπάρχει άλλη εξήγηση για τη φαινομενική σχέση μεταξύ άσκησης και ύπνου. Παρόλα αυτά, τα ευρήματα είναι κατά μεγάλο μέρος σε ευθυγράμμιση με προηγούμενες έρευνες, ανέφερε ο Matthew P. Buman, του Arizona State University.

Αλλά αν νομίζει κάποιος ότι ο καθημερινός περίπατος ή το τρέξιμο θα εξουδετερώσει τα προβλήματα ύπνου, μπορεί να αισιοδοξεί υπερβολικά, πρόσθεσε ο Buman. Ο Buman δήλωσε ότι γενικά η σχέση μεταξύ σωματικής δραστηριότητας και ύπνου είναι μέτρια.

Ο ανεπαρκής ύπνος έχει συνδεθεί με κατάθλιψη, καρδιαγγειακή νόσο και άλλα προβλήματα υγείας.

Η νέα έρευνα, επιστημόνων του Oregon State University, εξέτασε τα στατιστικά στοιχεία αμερικανικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε το 2005-2006. Οι ερευνητές εστίασαν σε περισσότερους από 2.600 ανθρώπους, ηλικίας 18 έως 85 ετών, που μέτρησαν τα επίπεδα δραστηριότητας και απάντησαν σε ερωτήσεις για τον ύπνο. Όλοι φορούσαν συσκευές που μετρούν τη σωματική δραστηριότητα, για μια εβδομάδα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν πόσοι συμμετέχοντες ακολουθούσαν ή υπερέβαιναν τις οδηγίες των ΗΠΑ, έχοντας γυμναστεί μέτρια, τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα, ή έντονα, 75 λεπτά την εβδομάδα, ή σε συνδυασμό των δύο.

Όσοι ακολουθούσαν τις οδηγίες είχαν 65% λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν συχνά ότι αισθάνονταν νύστα την ημέρα σε σύγκριση με όσους γυμνάζονταν λιγότερο. Είχαν επίσης 68% λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν ορισμένες φορές ότι είχαν κράμπες στο πόδι και 45% λιγότερε πιθανότητες να αναφέρουν πρόβλημα συγκέντρωσης όταν αισθάνονταν κούραση.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό «Mental Health and Physical Activity».

Ο Buman αποκαλεί ενδιαφέροντα τα ευρήματα, ακόμα και αν δεν αποδεικνύουν ότι η άσκηση βελτιώνει τον ύπνο.

Η νέα έρευνα δεν εστίασε στη χρονική στιγμή της ημέρας που ασκείται κάποιος αλλά οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι περισσότερες προηγούμενες έρευνες δεν έδειξαν ότι η άσκηση αργά τη νύχτα διαταράσσει την ποιότητα του ύπνου.

Ο ερευνητής Brad Cardinal, δήλωσε ότι η έρευνα είναι ασυνήθιστη επειδή μέτρησε άμεσα πόσο ασκούνταν οι συμμετέχοντες.

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *