Από Σεπτέμβρη οι δομές για τους χρήστες ουσιών στα νοσοκομεία

Γύρω στα μέσα Σεπτεμβρίου και όχι στο τέλος του Αυγούστου, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, θα είναι έτοιμες οι δομές στα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων, για να βοηθήσουν τους εξαρτημένους από τα ναρκωτικά.  …

Αυτό ανακοίνωσε στους δημάρχους της χώρας ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος κάλεσε τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και των νοσοκομείων να ετοιμάσουν, όσο το δυνατό συντομότερα, τους χώρους όπου θα χορηγούνται τα υποκατάστατα στους χρήστες.Ωστόσο, δεν ξεκαθάρισε αν ο αριθμός των χρηστών που θα εξυπηρετεί κάθε νοσοκομείο θα είναι κατά μέσο όρο 40 ή θα διαφέρει ανά περιοχή. Επίσης, δεν έγινε σαφές πώς θα στελεχωθούν οι νοσοκομειακές αυτές μονάδες, καθώς υπάρχει «μπλόκο» στις προσλήψεις.

Στην Αττική, τα 15 νοσοκομεία που θα πρέπει να δημιουργήσουν αυτές τις δομές είναι: Ανδρέας Συγγρός, η Ελπίς, Έλενα Βενιζέλου, Πατησίων, Σπηλιοπούλειο, Ευαγγελισμός, Παμμακάριστος, Λαϊκό, Κοργιαλένειο-Μπενάκειο, Ιπποκράτειο, Γ. Γεννηματάς, Σισμανόγλειο, Αμαλία Φλέμινγκ, ΚΑΤ και Αγία Όλγα.

Στον Πειραιά τα 5 νοσοκομεία που ετοιμάζουν μονάδες είναι: Τζάνειο, Κρατικό Νίκαιας ο Άγιος Παντελεήμονας, Αττικό και Ασκληπιείο Βούλας.

Στη Θεσσαλονίκη, μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου καλούνται να λειτουργήσουν δομές με υποκατάστατα το Γ. Γεννηματάς και ο Άγιος Δημήτριος, καθώς τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Παπανικολάου και Ψυχιατρικό έχουν ήδη μονάδες απεξάρτησης.

Η νέα διορία είναι η 15η Σεπτεμβρίου.

Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν ετοιμαστεί οι χώροι και να έχει βρεθεί το προσωπικό, ώστε να διαιρεθεί το πρόβλημα της λίστας αναμονής των 7.000 χρηστών πανελλαδικά, σε διάφορες δομές και έτσι να επιλυθεί, είπε ο υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης.

Από τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Υγείας με τους δημάρχους προέκυψε συμφωνία, καθώς δήμαρχοι που εκπροσωπούν μεγάλους δήμους, όπως ο Πειραιάς, το Μαρούσι κ.α., συμφώνησαν με τις θέσεις του Α. Λοβέρδου.

Πάντως, εκνευρισμό φαίνεται ότι προκάλεσαν στον υπουργό Υγείας οι συνεχείς ερωτήσεις του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη, που αφορούσαν τα κριτήρια με τα οποία οι χρήστες θα πηγαίνουν σε συγκεκριμένο νοσοκομείο, για να πάρει την απάντηση, από τον κ. Λοβέρδο, ότι «θα μπορούσαμε να αφήσουμε έξω από τη ρύθμιση την Αθήνα».

Ανάλογο ζήτημα έθεσε και ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, καθηγητής Αθανάσιος Γιαννόπουλος, ο οποίος ζήτησε να μπορούν να επιλέγουν οι χρήστες το νοσοκομείο στο οποίο θα πηγαίνουν, καθώς όπως είπε έτσι θα είναι πιο εύκολο να κρατήσουν την ανωνυμία τους.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *