Απορίες για τα βιολογικά προϊόντα

Πολλές θα διερωτάστε τι … είναι τα βιολογικά προϊόντα, αν είναι πιο υγιεινά, αν έχουν περισσότερες θρεπτικές ουσίες ή αν είναι πιο ασφαλή από τα κανονικά προϊόντα.

Κάποιο προϊόν για να λέγεται βιολογικό πρέπει να τηρεί κάποιες προϋποθέσεις. Αυτές είναι ότι το προϊόν πρέπει να έχει μεγαλώσει χωρίς εντομοκτόνα, συνθετικά λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα, αντιβιοτικά, ορμόνες, και ακτινοβολία. Τα οργανικά κρέατα, κοτόπουλα και γάλα πρέπει να προέρχονται από ζώα που ταΐζονται από 100% οργανικές τροφές, δεν τους παρέχουν ορμόνες ή αντιβιοτικά και έχουν ελεύθερη βόσκηση. Το κράτος είναι υπεύθυνο να κάνει τους κατάλληλους ελέγχους για να βεβαιωθεί ότι ο αγρότης ακολούθησε όλες τις βιολογικές προϋποθέσεις στην παραγωγή του.

Είναι τα βιολογικά προϊόντα πιο υγιεινά από τα κανονικά; Οι μέχρι τώρα έρευνες που έχουν γίνει δεν απέδειξαν ότι τα βιολογικά προϊόντα έχουν περισσότερες θρεπτικές ουσίες από τα κανονικά, με εξαίρεση τη βιταμίνη Γ που μπορεί να είναι ελαφρώς περισσότερη στα βιολογικά προϊόντα. Σίγουρα όμως, τα βιολογικά προϊόντα έχουν λιγότερα συνθετικά φάρμακα που είναι βλαβερά για τον οργανισμό.

Από που μπορείτε να προμηθευτείτε οργανικά προϊόντα: Σχεδόν όλες οι μεγάλες υπεραγορές έχουν διαδρόμους αποκλειστικά με βιολογικά προϊόντα. Το ίδιο ισχύει και με τις φρουταρίες. Επίσης, υπάρχουν συγκεκριμένα καταστήματα που πωλούν αποκλειστικά βιολογικά προϊόντα από φαγητά, καλλυντικά μέχρι και ρούχα από βιολογικό βαμβάκι!

Γνωρίζετε ότι:

-Τα κανονικά προϊόντα είναι ασφαλή για κατανάλωση
-Τα βιολογικά προϊόντα δεν έχουν περισσότερες θρεπτικές ουσίες από τα κανονικά
-Πρέπει να πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά είτε είναι βιολογικά είτε δεν είναι
-Τα φρούτα και τα λαχανικά με λεπτό φύλλο τείνουν να απορροφούν περισσότερο τα συνθετικά φάρμακα από τα φρούτα και λαχανικά με πιο χοντρό φύλλο

Τα φρούτα και τα λαχανικά με την περισσότερη απορρόφηση συνθετικών εντομοκτόνων είναι:

Ροδάκινα
Μήλα
Πιπεριές
Σέλινο
Νεκταρίνια
Φράουλες
Κεράσια
Αχλάδια
Σπανάχι
Μαρούλι
Πατάτες

*Αυτά τα φρούτα και λαχανικά είναι καλύτερα να αγοράζονται βιολογικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά με τη λιγότερη απορρόφηση συνθετικών εντομοκτόνων είναι:

Παπάγια
Μπρόκολο
Κραμπί
Μπανάνες
Ακτινίδια
Μπιζέλι
Σπαράγγια
Μάγκο
Ανανάς
Σιταροπούλα
Αβοκάντο
Κρεμμύδια

*Αυτά τα φρούτα και λαχανικά μπορούν να αγοράζονται και κανονικά αφού έχουν ελάχιστη απορροφητικότητα στα συνθετικά εντομοκτόνα.

Πηγή: mednutrition.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *