Αντιμετωπίστε τη διάρροια αποτελεσματικά

Η διάρροια μας «χτυπά» συνήθως εκεί που δεν την περιμένουμε. Στη δουλειά, στο σπίτι, ακόμη και όταν είμαστε έξω … για να διασκεδάσουμε, ή όταν ταξιδεύουμε, είναι μια άβολη κατάσταση που μας αναγκάζει να γινόμαστε συχνοί επισκέπτες της… τουαλέτας.

Είναι το αποτέλεσμα μια μάχης μικροβίων, ιών, βακτηριδίων, που έχουν εισχωρήσει στον οργανισμό μας και πλήττουν το γαστρεντερικό μας σύστημα. Η λοίμωξη αυτή μπορεί να ονομαστεί γαστρεντερίτιδα και προκαλείται από κολοβακτηρίδια, από καμπυλοβακτηρίδια, από σαλμονέλα, από σιγκέλα κ.α. Η τροφή και τα φαγητά σε ποσοστό 90% ευθύνονται για αυτό.

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν πάθουμε γαστρεντερίτιδα και μας χτυπήσει η διάρροια;

Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε και έχει μεγάλη σημασία είναι η ενυδάτωση του οργανισμού μας. Πρέπει οπωσδήποτε να πίνουμε νερό έστω και μικρές γουλιές, ή τσάι ή αναψυκτικά τύπου κόλα με πολλούς ηλεκτρολύτες. Αυτά θα ενδυναμώσουν το σύστημα ώστε να καταφέρει να ανταποκριθεί καλύτερα. Δεν πίνουμε χυμούς και πορτοκαλάδες.

Μεγάλη προσοχή επίσης θα πρέπει να δώσουμε και στο τι τρώμε (εάν είμαστε σε κατάσταση να φάμε). Πρέπει να τρώμε στεγνά φαγητά και πολύ απλά στη σύνθεση τους. Μια λευκή φρυγανιά για αρχή είναι ότι πρέπει. Επίσης ο λαπάς ή ο φιδές βοηθάει το στομάχι και τα έντερα.

Όταν δούμε ότι η διάρροια υποχωρεί μπορούμε να φάμε λίγο φρούτο (μήλο ή μπανάνα) και αυτό όχι ολόκληρο, αλλά μπουκιές. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να πάρουμε χαπάκια ή φάρμακα για τη διάρροια ή τον εμετό εάν προηγουμένως δεν έχουμε ενημερώσει τον γιατρό μας. Το καλύτερο είναι ο γιατρός να μας εξετάσει και εκείνος να αποφασίσει τι θα μας χορηγήσει. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η γαστρεντερίτιδα να μην είναι βακτηριακή και τα φάρμακα να μην είναι αποτελεσματικά ή να επιβαρύνουν τον οργανισμό μας.

Πηγή: iatropedia.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *