Ανησυχία για τη μετάδοση επικίνδυνου βακτηριδίου

 όπως φαίνεται ήδη ένα θάνατο, εκφράζουν οι υγειονομικές αρχές της Γερμανίας.

«Μια 83χρονη γυναίκα πέθανε στις 21 Μαΐου, μετά … την εισαγωγή της στις 15 Μαΐου στο νοσοκομείο για αιμορραγικές κολίτιδες. Εξετάσεις σε εργαστήρια απέδειξαν τη μόλυνσή της από εντεροαιμορραγικό E.coli (Eceh), βακτηρίδιο που ευθύνεται για σοβαρά προβλήματα υγείας», αναφέρει το υπουργείο Υγείας της Κάτω Σαξονίας σε ανακοίνωσή του.

Ωστόσο διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθεί με βεβαιότητα η αιτία θανάτου της 83χρονης, προσθέτει το υπουργείο.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, εκατοντάδες επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα μόλυνσης από το βακτηρίδιο αυτό έχουν καταγραφεί στη Γερμανία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ-Κοχ (RKI), το ομοσπονδιακό θεσμό που είναι επιφορτισμένος με τον έλεγχο και την καταπολέμηση των ασθενειών.

Στα εκατοντάδες αυτά κρούσματα, περισσότεροι από 80 ασθενείς παρουσίασαν σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία είναι γνωστά με την ονομασία Ουραιμικό Αιμολυτικό Σύνδρομο (ΟΑΣ).

«Και στο παρελθόν υπήρξαν φορές που υπήρχε έξαρση των κρουσμάτων ΟΑΣ, όμως ποτέ τόσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα», αναφέρει το RKI σε σημερινή ανακοίνωσή του.

Το RKI εκφράζει επίσης ανησυχία όσον αφορά το γεγονός ότι οι ασθενείς είναι κυρίως ενήλικες, ενώ η ασθένεια αυτή πλήττει εν γένει κυρίως παιδιά σε μικρή ηλικία.

Το 2010 στα 65 κρούσματα ΟΑΣ που είχαν καταγραφεί από το ινστιτούτο RKI, ποσοστό χαμηλότερο από το 9% των ασθενών ήταν ενήλικες και δύο κρούσματα ήταν θανατηφόρα.

Δεν παρουσιάζουν το σύνδρομο αυτό όλοι όσοι έχουν προσβληθεί από το βακτηρίδιο Eceh, επισημαίνει το RKI, καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του περίπου χίλιοι άνθρωποι προσβάλλονται κάθε χρόνο στη Γερμανία από το βακτηρίδιο αυτό και συνήθως δεν παρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές.

Η μετάδοση του βακτηριδίου αυτού στον άνθρωπο γίνεται με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, όπως για παράδειγμα ωμού ή όχι καλά ψημένου κιμά κρέατος ή μη παστεριωμένου γάλακτος.

Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να εντοπιστεί η πηγή της πρόσφατης μόλυνσης στη Γερμανία και ως εκ τούτου «δε μπορεί να αποκλειστεί ότι εξακολουθεί να υπάρχει», καταλήγει το RKI.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *