Αγκαλιές και φιλιά κάνουν ευτυχισμένα τα παιδιά

Τα παιδιά στην Ισπανία προτείνουν οι γονείς τους να δουλεύουν λιγότερο, να χαμογελούν πιο πολύ και να αγκαλιάζονται, να … φιλιούνται και να παίζουν μαζί τους περισσότερο για την αντιμετώπιση της χειρότερης οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.

Η έρευνα, σε ένα δείγμα 1.200 παιδιών ηλικίας 6-12 ετών, έγινε από το Ινστιτούτο Ψυχολογίας της Ισπανίας (EOS) και έδειξε ότι τα παιδιά θεωρούν πως οι γονείς τους μοιάζουν να ανησυχούν περισσότερο, να έχουν χειρότερη διάθεση και λείπουν πολύ περισσότερο σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την κρίση.

Το 96% των παιδιών είπε ότι οι γονείς πρέπει να βελτιώσουν τις συνήθειές τους, να δουλεύουν λιγότερο, να κοιμούνται περισσότερο, ενώ σχεδόν το 50% πρότεινε να περνούν περισσότερο χρόνο παίζοντας μαζί τους, να αγκαλιάζονται και να φιλιούνται.

Η Ισπανία έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στον ανεπτυγμένο κόσμο, σχεδόν 23%, και αντιμετωπίζει ήδη την δεύτερη ύφεση των τελευταίων τριών ετών.

«Η σωματική και ψυχολογική κατάσταση των γονιών μεταδίδεται στα παιδιά τους. Ένας εξαντλημένος γονιός έχει λιγότερο ενθουσιασμό και λιγότερο χρόνο να παίξει, κάτι που το παιδί καταλαβαίνει κι αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την εξέλιξη και την μόρφωσή του», σχολίασε ο Φρανθίσκο Ροδρίγκεθ, παιδοψυχολόγος του EOS.

Περίπου το 40% των παιδιών που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας είπε ότι ακούει κάθε μέρα τη λέξη «κρίση», ένα 27% ανέφερε το όνομα «Μέσι» (ο Λιονέλ Μέσι, Αργεντινός ποδοσφαιριστής της Μπαρτσελόνα) και το 11% το όνομα «Κριστιάνο Ρονάλντο» (ο Πορτογάλος ποδοσφαιριστής της Ρεάλ Μαδρίτης).

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *