Έρχεται το χάπι για τις… πονεμένες καρδιές

περίπου δέκα χρόνια.

Όταν κάποιος υποστεί έµφραγµα και το ξεπεράσει έχει µία µόνιµη µικρή βλάβη στην καρδιά καθώς καταστρέφονται ορισµένοι ιστοί που δεν έχουν την ιδιότητα να αναγεννηθούν, όπως συµβαίνει για παράδειγµα µε το δέρµα.
Η καινοτοµία του φαρµάκου είναι ότι κάποιος που έχει προδιάθεση θα το παίρνει κάθε φορά που θα αισθάνεται τα χαρακτηριστικά συµπτώµατα του εµφράγµατος (πόνοστο στήθος, στηνπλάτη κ.λ.π.). Στην περίπτωση αυτή µετά το έµφραγµα, ο µυς της καρδιάς θα µπορεί να αναγεννάται, δηλαδή να αυτοεπιδιορθώνεται.

Προς το παρόν γίνονται κλινικές δοκιµές του νέου φαρµάκου σε ποντίκια και εάν αποδειχθεί αποτελεσµατικό, τότε θα ξεκινήσουν τα πειράµατα και σε ανθρώπους.

Ο δρ Ρίλεϊ από το University College του Λονδίνου περιέγραψε ένα µέλλον στο οποίο «ο ασθενής θα γνωρίζει ότι εµφανίζει αυξηµένο κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου και θα µπορεί να λαµβάνει το φάρµακο που θα ενεργοποιεί και θα προετοιµάζει την καρδιά. Έτσι εάν πάθει έµφραγµα δε θα έχει µακροπρόθεσµα καρδιολογικό πρόβληµα».
Στο πλαίσιο της µελέτης φάνηκε ότι το φάρµακο µε δραστική ουσία τη θυµοσίνη βήτα -4 µπορεί να βοηθήσει τους καρδιακούς µυς να αναγεννηθούν µετά το έµφραγµα.

Η ίδια ερευνητική οµάδα είχε εντοπίσει τη δραστική ουσία, η οποία είναι ένα αµινοξύ (µικρή δοµή πρωτεΐνης) που εντοπίστηκε στο ψάρι ζέβρα. Οι ερευνητές είχαν δει ότι η συγκεκριµένη πρωτεΐνη ελέγχει την ανάπτυξη της µεµβράνης του περικαρδίου, επιτρέποντάς του να σχηµατίζει νέο καρδιακό ιστό και αιµοφόρα αγγεία. ∆εν είναι τυχαίο ότι το συγκεκριµένο ψάρι µπορεί να επουλώσει ως και το 20% των βλαβών της καρδιάς του µέσα σε λίγες µόνο εβδοµάδες.
Η µελέτη δηµοσιεύτηκε στην επιστηµονική επιθεώρηση «Nature».
Κάποιος που έχει προδιάθεση και νιώθει ενοχλήσεις θα µπορεί να παίρνει το νέο φάρµακο

Πηγή: ygeia.tanea

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *