Ένοχη η καθημερινή λήψη ασπιρίνης

Η μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει σε δείγμα ανθρώπων χωρίς ιστορικό καρδιακών προβλημάτων έρχεται να αμφισβητήσει τα οφέλη της … ασπιρίνης για τη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι ασθενείς χωρίς καρδιακά προβλήματα δεν φάνηκε να ωφελούνται από την ημερήσια λήψη της ασπιρίνης, αλλά αντίθετα κινδύνευαν από εσωτερική αιμορραγία.

Σύμφωνα με την έρευνα ένας στους 120 ασθενείς που λάμβαναν ασπιρίνη επί περίπου έξι χρόνια απέφυγε τον κίνδυνο να υποστεί καρδιαγγειακό επεισόδιο, ένας στους 73 υπέστη σημαντική αιμορραγία κατά την ίδια περίοδο.

Τα πορίσματα της έρευνας αναμένεται να προκάλεσουν εκ νέου τον διάλογο σχετικά με τα οφέλη από την λήψη ασπιρίνης, που σύμφωνα με τους ειδικούς ενέχει τον κίνδυνο πρόκλησης γαστρορραγίας για περίπου έναν στους 1.000 ασθενείς τον χρόνο.

Ο επικεφαλής της έρευνα Ράο Σεσασάϊ είπε ότι με αφορμή αυτά τα ευρήματα θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι οδηγίες για την λήψη ασπιρίνης από τους αρμόδιους ιατρικούς φορείς των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Πολλοί γιατροί συνταγογραφούν ασπιρίνη καθημερινά ως μέτρο πρόληψης για ανθρώπους που δεν έχουν ιστορικό εμφράγματος ή εγκεφαλικού, αλλά θεωρείται ότι κινδυνεύουν περισσότερο εξαιτίας άλλων παραγόντων όπως η υπέρταση ή η παχυσαρκία.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *