Ένα γονίδιο σάς κάνει να κοιμάστε… λιγότερο

Για κάποιους οι πολλές ώρες ύπνου είναι πολυτέλεια για άλλους πάλι ανάγκη. Ένα γονίδιο που μειώνει τις ανάγκες μας … σε ύπνο εξηγεί γιατί μερικοί άνθρωποι λειτουργούν άριστα κλείνοντας τα μάτια τους για μόλις 4 ώρες το 24ωρο, όταν άλλοι χρειάζονται από 8 έως και 12 ώρες ύπνο κάθε βράδυ για να λειτουργούν. Το γονίδιο ονομάστηκε ABCC9 και σε προγενέστερες μελέτες έχει αποδειχθεί η συσχέτισή του με την καρδιοπάθεια και τον διαβήτη.

Ο Μέγας Ναπολέων και η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ είναι γνωστοί για τις λιγοστές ανάγκες τους σε ύπνο.

Στην μελέτη, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύονται στην διαδικτυακή έκδοση της επιθεωρήσεως «Molecular Psychiatry», συμμετείχαν 4.000 εθελοντές από επτά ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια αξιολόγησης των συνηθειών ύπνου τους και υποβλήθηκαν σε αναλύσεις του γενετικού τους υλικού. Όσοι από αυτούς είχαν δύο κόπιες μιας συνηθισμένης μεταλλαγής του ABCC9, κοιμόντουσαν πολύ λιγότερο απ’ ό,τι όσοι διέθεταν δύο κόπιες από μία άλλη μεταλλαγή.

«Το γονίδιο ABCC9 είναι εξελικτικά αρχαίο, αφού υπάρχει και στις δροσόφιλες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κάρλα Άλεμπραντ, χρονοβιολόγος στο Πανεπιστήμιο Λούντβιχ Μαξιμίλιαν, στο Μόναχο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το γονίδιο ABCC9 κωδικοποιεί την πρωτεΐνη SUR2, η οποία αποτελεί το ρυθμιστικό τμήμα των διαύλων καλίου στην μεμβράνη των κυττάρων. Οι δίαυλοι αυτοί δρουν ως αισθητήρες για τον μεταβολισμό της ενέργειας στα κύτταρα.

Τα ευρήματα αυτά, σε συνδυασμό μεταξύ τους, «υποδηλώνουν ότι η συσχέτιση της διάρκειας του ύπνου με τις διαταραχές του μεταβολικού συνδρόμου, μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει με αυτόν τον κοινό μοριακό μηχανισμό», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *