Ένας στους δέκα Έλληνες πάσχει από διαβήτη

Στα 285 εκατομμύρια ανέρχεται παγκοσμίως ο αριθμός των ατόμων με … διαβήτη, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία για το Σακχαρώδη Διαβήτη (IDF).

Μάλιστα ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι εκτιμήσεις για τα επόμενα χρόνια καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα επόμενα 20 χρόνια, εάν δεν υπάρξουν σημαντικές παρεμβάσεις, ο αριθμός θα ανέλθει στα 438 εκατομμύρια.

Αυτό θα συμβεί γιατί ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται, ζει περισσότερο, γίνεται πιο παχύσαρκος ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η καθιστική ζωή. Τα τελευταία 30 χρόνια τετραπλασιάστηκε ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα, τα τελευταία 30 χρόνια. Εκτιμάται ότι 1 στους 10 Έλληνες έχει διαβήτη.

Περίπου 700.000 – 900.000 γνωρίζουν ότι πάσχουν από διαβήτη, ενώ περίπου 200.000 – 300.000 έχουν διαβήτη και δεν το ξέρουν. Από τα άτομα με διαβήτη 9 στα 10 έχουν διαβήτη τύπου ΙΙ. Τα συμπτώματα στο διαβήτη τύπου ΙΙ μπορεί να είναι ήπια ή να απουσιάζουν τελείως.

Αποτελεί μία «ύπουλη» μορφή πάθησης, αφού 1 στα 2 άτομα παρουσιάζουν ήδη σοβαρές επιπλοκές, όταν τεθεί η διάγνωση. Είναι επιτακτική η ανάγκη να ελέγχονται όλα τα άτομα: ηλικίας 45 ετών και πάνω και ιδίως οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Αναγκαίος θεωρείται ο έλεγχος σε νεώτερα άτομα με καθιστική ζωή ή που έχουν συγγενή 1ου βαθμού με διαβήτη, σε γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης ή που έχουν γεννήσει παιδί με βάρος άνω των 4,5 κιλών, σε άτομα με υπέρταση ή με διαταραχές των λιπιδίων και σε άτομα με προδιαβήτη.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *