Άθληση στο γραφείο

Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας, λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας ο χρόνος που έχει ο καθένας μας να … διαθέσει για άθληση είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη λάθος στάση που έχουμε υιοθετήσει όταν καθόμαστε στο γραφείο μπορούν να οδηγήσουν σε ορισμένα προβλήματα με αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας. Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που εμφανίζονται σε εργαζόμενους που δουλεύουν σε γραφείο σχετίζονται με:

Αυχενικό σύνδρομο
Η παρατεταμένη κάμψη στο κεφάλι λόγω λανθασμένης τοποθέτησης της οθόνης του Η/Υ οδηγεί σε έντονη φόρτιση της αυχενικής μοίρας, η οποία εκδηλώνεται με πόνους στον αυχένα, το κεφάλι ή τους ώμους.

Τενοντίτιδες άνω άκρων – καρπιαίος σωλήνας
Οι επαναλαμβανόμενες για πολλή ώρα κινήσεις, χωρίς τη χρήση εργονομικού πληκτρολογίου και ποντικιού, προκαλούν έντονο μούδιασμα ή πόνους λόγω της πίεσης που υφίσταται το μέσο νεύρο που διέρχεται από τον καρπιαίο σωλήνα.

Πόνους στη σπονδυλική στήλη
Η καθιστή θέση είναι η θέση κατά την οποία η σπονδυλική στήλη φορτίζεται περισσότερο από κάθε άλλη. Όταν λοιπόν δεν υπάρχει σωστή στάση οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι δέχονται έντονες πιέσεις σε συγκεκριμένα σημεία με συνέπεια τον εκφυλισμό τους (κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου),ή της μετατόπισής τους προς τα οσφυϊκά και ισχυϊκά νεύρα (οσφυαλγία, ισχιαλγία).

Πόνους στα γόνατα – θρομβώσεις
Η ατροφία των μυών του ποδιού γύρω από την άρθρωση του γόνατος έχει ως αποτέλεσμα την περιορισμένη δυνατότητα συγκράτησης του σε απότομες κινήσεις. Μπορεί λοιπόν να προκληθεί οξύτατος πόνος, λόγω υπερβολικής διάτασης στους παρακείμενους συνδέσμους του γόνατος, καθώς και υπερβολικής πίεσης στους μηνίσκους και τους αρθρικούς χόνδρους. Επιπλέον, η έντονη ακινησία των κάτω άκρων, έχει ως συνέπεια της κακής κυκλοφορίας του αίματος σε αυτά, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες δημιουργίας θρομβώσεων.

Αντιμετώπιση
Όλα τα παραπάνω μπορούν να αποφευχθούν εν μέρει αν βελτιώσουμε τη στάση μας στο γραφείο. Ως σωστή στάση σώματος ορίζεται η στάση κατά την οποία το σώμα βρίσκεται σε μια ανατομική θέση όπου μειώνονται οι πιθανότητες να δημιουργηθούν προβλήματα σε αρθρώσεις και σπονδυλική στήλη. Η στάση αυτή πρέπει να είναι τέτοια, ώστε ο κορμός μας να βρίσκεται όσο πιο κοντά στο κέντρο βάρους μας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κορμός μας θα πρέπει να βρίσκεται σε όρθια θέση και να σχηματίζει γωνία 90ο με το κάθισμα μας. Το κεφάλι πρέπει να βρίσκεται σε τέτοια θέση ώστε να κοιτάμε πάντα ευθεία, για αυτό το λόγω το ύψος της οθόνης του Η/Υ πρέπει να είναι πάντα στο ίδιο ύψος με το κεφάλι μας. Τα χέρια πρέπει πάντα να ακουμπάνε στο γραφείο και οι καρποί να βρίσκονται σε μια ουδέτερη θέση(ούτε κάμψη, ούτε έκταση).

Αναφορικά με τα πόδια, πρέπει πάντα να ακουμπάνε κάτω και αν είναι εφικτό να χρησιμοποιούμε υποπόδιο, ώστε η μέση να έχει μια πιο ανατομική θέση και να φορτίζετε λιγότερο.

Πρόληψη-ασκήσεις ενδυνάμωσης
-Διατατικές ασκήσεις αυχενικής μοίρας
-Διατατικές ασκήσεις ωμικής ζώνης
-Διατατικές ασκήσεις άνω άκρων
-Ασκήσεις ενδυνάμωσης άνω άκρων
-Ασκήσεις ενδυνάμωσης κοιλιακών μυών
-Ασκήσεις ενδυνάμωσης κάτω άκρων

Πηγή: mednutrition.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *