Τι είναι η ύπουλη γρίπη τύπου Β που σκότωσε τον Στέλιο Σκλαβενίτη

Μια από τις πιο ύπουλες και συνεπώς πιο επικίνδυνες και απρόβλεπτες μορφές της εποχικής γρίπης είναι, κατα τους ειδικούς, η γρίπη τύπου Β, που σκότωσε τον 52χρονο Στέλιο Σκλαβενίτη.

Επτά στα δέκα θύματα της φετινής γρίπης είχαν τη μορφή τύπου Β. Ο τύπος Β της εποχικής γρίπης κυριαρχεί εφέτος στα κρούσματα της νόσου που καταγράφονται στη χώρα μας αλλά και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Β είναι το κυρίαρχο στέλεχος, όπως λένε οι επιστήμονες, για να το διακρίνουν από τα αλλά στελέχη της νόσου που κυκλοφορούν μεν, αλλά με μικρότερη συχνότητα, όπως το στέλεχος Α(Η3Ν2) και το Α(Η1Ν1), το λεγόμενο πανδημικό από την πανδημία γρίπης του 2009.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 95 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 91 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Το ποσοστό των ανδρών είναι μεγαλύτερο από των γυναικών και ο μέσος ηλικίας των ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν ορίζεται στα 58 χρόνια.

Έχουν καταγραφεί έως τα τέλη Μαρτίου 28 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, εκ των οποίων οι 24 αφορούν σε κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία στη Μ.Ε.Θ και 4 σε κρούσματα που δεν νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. Οι ειδικοί μιλούν για ύφεση της γρίπης ωστόσο τονίζουν ότι πάντοτε θέλει προσοχή, καθώς είναι «ύπουλη» και μπορεί να είναι «απρόβλεπτη στην εξέλιξή της».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *