Διάρκεια ύπνου: Πώς επηρεάζει το ανοσοποιητικό και την ταχύτητα γήρανσης

Η διάρκεια του ύπνου μπορεί να καθορίσει το πόσο γρήγορα γερνάμε και πόσο επιρρεπείς είμαστε σε ασθένειες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να πηγαίνουν νωρίς για ύπνο, ώστε να κοιμηθούν όσο περισσότερο μπορούν.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης ωστόσο, η διάρκεια του ύπνου μπορεί να καθορίσει το πόσο γρήγορα γερνά κανείς αλλά και πόσο επιρρεπής είναι σε ασθένειες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποκαλύπτουν ότι το εσωτερικό άγχος που γερνά τα κύτταρα και μπορεί να προκαλέσει ασθένειες, ενεργοποιεί επίσης τους νευρώνες που ελέγχουν τον ύπνο. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτό θα συνεισφέρει στην κατανόηση του μυστηρίου του ύπνου αλλά και στην επίλυση του προβλήματος της αϋπνίας.

Η έρευνα διεξήχθη από τον Καθηγητή Τζέρο Μίζενμποκ, διευθυντή του Κέντρου Νευρικής Κυκλοφορίας και Συμπεριφοράς.

Το εσωτερικό στρες αναπτύσσεται όταν υπάρχει ανισορροπία μεταξύ των αντιοξειδωτικών και των ελεύθερων χημικών στο σώμα. Τα ελεύθερα χημικά είναι μόρια που περιέχουν οξυγόνο και μπορούν να προκαλέσουν φθορά στους ιστούς. Η έλλειψη αντιοξειδωτικών σημαίνει ότι αυτή η φθορά δεν μπορεί να προληφθεί. Αυτό προκαλεί οξειδωτικό άγχος στα κύτταρα και θεωρείται ότι είναι η αιτία γήρανσης.

«Η νέα μας έρευνα δείχνει ότι αυτό το είδος στρες ενεργοποιεί τους νευρώνες που ρυθμίζουν το πότε πηγαίνουμε για ύπνο» αναφέρουν οι ερευνητές.

Για να καθορίσουν πώς ο ύπνος επηρεάζει την υγεία μας, οι ερευνητές ανέλυσαν μικρές μύγες που έχουν ένα σύνολο νευρώνων, οι οποίοι ελέγχουν το μοτίβου του ύπνου μας. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι αυτοί οι νευρώνες λειτουργούν σαν διακόπτης με on/off. Όταν τα κύτταρα είναι ενεργά, η μύγα κοιμάται και όταν είναι ανενεργά, το έντομο είναι ξύπνιο.

«Γνωρίζαμε από πριν ότι η βασική διαφορά μεταξύ ύπνου και ξύπνιου είναι πόσα ηλεκτρικά ρεύματα ρέουν μέσα από δύο ιοντικά κανάλια που ονομάζονται Shaker και Sandman. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το περισσότερο ρεύμα περνά μέσα από το Shaker. Τα ιοντικά κανάλια δημιουργούν και ελέγχουν τις ηλεκτρικές παρορμήσεις, μέσα από τις οποίες επικοινωνούν τα εγκεφαλικά κύτταρα. Η εύρεση αυτού του μηχανισμού θα μπορούσε να αποτρέψει τις παρενέργειες των υπνωτικών χαπιών, με βασικές τη σύγχυση αλλά και τον εθισμό.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Nature.

Διαβάστε ακόμη...