Πώς θα αποφύγετε την υπνηλία στο τιμόνι

Οι μέρες του Πάσχα είναι συνυφασμένες με μακρινές ή σύντομες αποστάσεις τις οποίες θα διανύσετε μεταξύ άλλων και με το αυτοκίνητο. Είναι απαραίτητο λοιπόν να λάβετε όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να έχετε ένα ασφαλές ταξίδι και να αποφύγετε το ενδεχόμενο τροχαίου.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου και τα κουρασμένα μάτια είναι εξίσου επικίνδυνα για τους οδηγούς με την κακή κατάσταση του δρόμου και την οδήγηση υπό την επήρεια μέθης. Τα συμπτώματα αυτά είναι εξαιρετικά επικίνδυνα τη νύχτα, κατά την οποία οι θάνατοι σε τροχαία είναι τριπλάσιοι απ’ ό,τι την ημέρα.

Ύπνος στο τιμόνι

Παλαιότερη έρευνα έδειξε ότι το 64% των οδηγών που εργάζονται πάνω από 30 ώρες την εβδομάδα, έχουν οδηγήσει τουλάχιστον μία φορά νιώθοντας υπνηλία, ενώ το 36% έχουν κοιμηθεί στο τιμόνι.
Όπως συμβαίνει με το αλκοόλ, έτσι και η υπνηλία επηρεάζει την όραση, επιβραδύνει τις αντιδράσεις, μειώνει την εγρήγορση και αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο τροχαίου.
Τροχαία που σχετίζονται με τον ύπνο κινδυνεύουν ιδιαίτερα να πάθουν οι εξής πληθυσμιακές ομάδες:
– Οι νέοι
– Οι άνδρες
– Όσοι δεν έχουν σταθερό ωράριο αλλά εργάζονται σε βάρδιες
– Οι επαγγελματίες οδηγοί
– Τα άτομα με διαταραχές ύπνου για τις οποίες δεν κάνουν θεραπεία.

Τι να κάνετε

Το Συμβούλιο Οράσεως και το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου συνιστούν τα εξής για να αυξήσετε την όρασή σας εν ώρα οδήγησης και να αποφύγετε την υπνηλία στο τιμόνι:
– Να επισκέπτεστε 1 φορά τον χρόνο στον οφθαλμίατρο για εξετάσεις.
– Να φοράτε διορθωτικά γυαλιά ακόμα κι αν έχετε μικρού βαθμού διαθλαστικές ανωμαλίες της όρασης (μυωπία, αστιγματισμό κ.α.)
– Να φροντίζετε τα γυαλιά σας ναι είναι καθαρά.
– Να προτιμάτε γυαλιά με φακούς που μειώνουν τις αντανακλάσεις, για να μην σας «τυφλώνουν» εύκολα τα φώτα κατά τη νυχτερινή οδήγηση.
– Αν παρουσιάσετε την οποιαδήποτε ενόχληση στα μάτια σας (λ.χ. αν είναι ξερά ή σας «τρώνε», απευθυνθείτε αμέσως σε έναν οφθαλμίατρο για να σας πει τι πρέπει να κάνετε.
– Να κοιμάστε αρκετά το βράδυ (7 έως 9 ώρες, αναλόγως με τις ανάγκες του οργανισμού σας).
– Όταν κάνετε μεγάλα οδικά ταξίδια, να κάνετε στάση κάθε 2 ώρες.
– Να έχετε το νου σας για τυχόν προειδοποιητικά συμπτώματα της κούρασης. Τα συμπτώματα αυτά είναι: επιβράδυνση του χρόνου αντιδράσεως, διαταραχή της κρίσης, μειωμένες επιδόσεις και εγρήγορση, δυσκολίες στην συγκέντρωση, τάση των ματιών να κλείνουν, τάση του κεφαλιού να γέρνει προς τα εμπρός, συνεχές χασμουρητό ή τρίψιμο των ματιών και αδυναμία συγκέντρωσης της προσοχής στο τιμόνι (μπορεί να σκέφτεστε συνεχώς κάτι άλλο ή να είστε αφηρημένοι).

Μπορεί επίσης να σας «φεύγει» το αυτοκίνητο από την λωρίδα, να μην προσέξετε κάποια πινακίδα ή έξοδο, να αισθάνεστε βιαστικοί, οξύθυμοι ή εκνευρισμένοι, ή να ανοίγετε το παράθυρο ή να δυναμώνετε τη μουσική για να μείνετε ξύπνιοι. Αν αισθανθείτε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, σταματήστε αμέσως σε ένα ασφαλές σημείο για να κάνετε μία σιέστα (ένας σύντομος ύπνος για 20 λεπτά έχει διαπιστωθεί ότι τονώνει καλά τον οργανισμό). Αν ταξιδεύετε, σταματήστε σε ένα ξενοδοχείο για να κοιμηθείτε κανονικά.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *