Yoga κατά της ήπιας υπέρτασης

 
Η yoga μπορεί να αποδειχθεί σύμμαχος στην προσπάθεια μείωσης της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Υπέρτασης η yoga θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα με ήπια ή μέτρια υπέρταση να μειώσουν τα επίπεδα της αρτηριακής τους πίεσης.


«Μέχρι στιγμής φαίνεται πολύ ελπιδοφόρα ότι η yoga μπορεί να είναι μια χρήσιμη θεραπεία για ασθενείς με ήπια έως μέτρια υπέρταση που θέλουν να αποφύγουν τη χρήση φαρμάκων, θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει συμπληρωματικά σε άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής», δήλωσε η ερευνήτρια δρ Debbie Cohen, του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Στη μελέτη συμμετείχαν 120 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 50 χρόνια. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 3 ομάδες και το πρόγμαμμα διήρκεσε 24 εβδομάδες.

Η μία ομάδα έκανε yoga 2 ή 3 φορές την εβδομάδα, η δεύτερη ομάδα ακολούθησε ένα πρόγραμμα διατροφής και η τρίτη ομάδα ακολούθησε πρόγραμμα yoga και διατροφής. Οι μετρήσεις έγιναν στην αρχή, στις 12 και τις 24 εβδομάδες.

Όσοι έκαναν yoga μείωσαν την αρτηριακή τους πίεση ήδη από την 12η εβδομάδα και τη διατήρησαν στην ολοκλήρωση του προγράμματος.

Θετικά αποτελέσματα στην μείωση της αρτηριακής πίεσης βέβαια παρουσίασαν και οι συμμετέχοντες στα άλλα δύο προγράμματα.

Πηγή: healthpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *