Οι πιο υγιείς λαοί του κόσμου και η θέση της Ελλάδας στη λίστα

Tη λίστα με τις τους πιο υγιείς λαούς στον πλανήτη δημοσιοποίησε το Bloomberg σύμφωνα με το Global Health Index που παρουσίασε. Η Ελλάδα βρίσκεται μεν ψηλά σε αυτήν την κατάταξη, ωστόσο υποχώρησε κατά έξι θέσεις, στην 26η από την 20ή.

Ο δείκτης υγείας βαθμολογεί τις χώρες με βάση συγκεκριμένες μεταβλητές, όπως το προσδόκιμο ζωής, ενώ αφαιρεί μονάδες για πράγματα όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία. Επίσης, λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως της πρόσβασης σε καθαρό νερό και η αποχέτευση.

Πρώτη χώρα σε αυτήν τη λίστα είναι η Ισπανία, η οποία και έκανε… προσπέραση στην Ιταλία. Κοινώς, το 1-2 κατέχουν δύο χώρες με αρκετά όμοια διατροφή με αυτήν την Ελλάδας. Το άτυπο βάθρο συμπληρώνει η Ισλανδία, όντας στην τρίτη θέση, ενώ ακολουθούν η Ιαπωνία (4η), που είναι και η πρώτη χώρα της Ασίας σε αυτήν την κατάταξη και η Ελβετία.

Άλλες δύο ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα, η Σουηδία (6η) και η Νορβηγία (9η), ενώ στην 7η βρίσκεται η Αυστραλία, στην 8η η Σιγκαπούρη και στη10η το Ισραήλ.

Μεγάλη Βρετανία και Ιρλανδία βρίσκονται μπροστά από την Ελλάδα, στη 19η και την 20ή θέση, αντίστοιχα, η Γερμανία είναι στην 23η, ενώ η Δανία, που θεωρείται από πολλές έρευνες η καλύτερη χώρα να ζει κανείς, βρίσκεται στην 25η θέση, ακριβώς μπροστά από τη χώρα μας.

Τέλος, όσον αφορά την Κύπρο, βρίσκεται και εκείνη ψηλότερα σε σχέση με την Ελλάδα (21η), ενώ οι υποσαχάριες οικονομίες αταλαμβάνουν τις 27 από τις τελευταίες 30 θέσεις της λίστας που συμπληρώνονται από Αϊτή, Αφγανιστάν και Υεμένη. Πάντως, η λίστα περιλαμβάνει μόλις 56 χώρες, στις οποίες προφανώς και οι ερευνητές είχαν πρόσβαση στα δεδομένα.

Διαβάστε ακόμη...