Υγιεινή διατροφή στα μέτρα σας

Αν θέλετε να τρώτε υγιεινά και να έχετε το σώμα των ονείρων σας, δεν χρειάζεται να ακολουθείτε αυστηρά προγράμματα και να μετράτε… νυχθημερόν θερμίδες. Φέρτε το φαγητό στα μέτρα σας και το αποτέλεσμα είναι εξασφαλισμένο!

Ετοιμαστείτε για την επιτυχία

Το μυστικό είναι πάντα η απλότητα. Δεν χρειάζεται να σχεδιάζετε μονομιάς ριζικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας· κάντε μικρά βήματα, τα οποία και θα μπορείτε να τηρήσετε ευκολότερα. Διαλέξτε απλές συνταγές, με καθημερινά υλικά που έχετε πάντα στην κουζίνα σας ή τα βρίσκετε στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς.

Προσθέστε ένα μπολ σαλάτα στο μεσημεριανό και μόλις σας γίνει συνήθεια, κάντε την κυρίως γεύμα. Σιγά σιγά θα αρχίσετε να νιώθετε πιο υγιείς και αυτό θα σας δώσει τη δύναμη να συνεχίσετε.

Βάλτε έξτρα νερό και άσκηση

Το νερό βοηθάει στην απομάκρυνση των τοξινών, ενώ η συχνή ενυδάτωση του οργανισμού καταπολεμά τους πονοκεφάλους, την κούραση και την πεσμένη ενέργεια. Η άσκηση, από την άλλη, –κάθε είδους, αρκεί να εμπεριέχει κίνηση– βοηθάει στη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και στην υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής διατροφής.

Εξισορροπήστε

Στην πραγματικότητα, αυτό είναι το κλειδί για κάθε δίαιτα και όχι οι αυστηρές στερήσεις. Φάτε όσο χρειάζεται, μέχρι να χορτάσετε, χωρίς να σκάσετε. Κι επίσης, φάτε απ’ όλα, απλώς σε μετρημένες ποσότητες.

Το σώμα μας για να λειτουργήσει χρειάζεται ένα συνδυασμό υδατανθράκων, πρωτεϊνών, λιπαρών, φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων και δεν έχει νόημα να αποκλείσετε μία ή περισσότερες κατηγορίες τροφίμων από τη διατροφή σας. Αν, δηλαδή, το αγαπημένο σας φαγητό είναι η καρμπονάρα, φάτε την –απλώς μία μόνο φορά κάθε δέκα μέρες και χωρίς υπερβολές.

Αλλάξτε φιλοσοφία

Δείτε το φαγητό σαν… ιεροτελεστία και μην καταβροχθίζετε ό,τι βρίσκετε μπροστά σας μόνο και μόνο επειδή πεινάτε. Κλείστε την τηλεόραση και τον υπολογιστή και φάτε στο τραπέζι, μαζί με φίλους ή με την οικογένειά σας.

Μασήστε αργά, απολαύστε την κάθε μπουκιά και σταματήστε πριν… φουσκώσετε. Ένα καλό πρωινό μπορεί να σας γεμίσει με ενέργεια για ένα μεγάλο διάστημα της μέρας, ώστε να συνεχίσετε με μικρότερα, υγιεινά σνακ, ενώ το βραδινό πρέπει να καταναλώνεται νωρίς, αρκετές ώρες πριν από τον ύπνο.

Χρησιμοποιήστε το χρώμα

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η βάση κάθε υγιεινής διατροφής, καθώς είναι χαμηλά σε θερμίδες και υψηλά σε διατροφική αξία, βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Χρησιμοποιήστε όσο πιο πολλά μπορείτε, φάτε τουλάχιστον πέντε μερίδες τη μέρα και κάντε συνδυασμούς… χρωμάτων στο πιάτο σας.

Τα πράσινα λαχανικά είναι γεμάτα με ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο και βιταμίνες, τα κίτρινα, με τη φυσική τους γλυκύτητα, κόβουν την όρεξή μας για ανθυγιεινά σνακ, ενώ τα φρούτα είναι η πιο υγιεινή απόλαυση μεταξύ των γευμάτων.

Απολαύστε λιπαρά, αρκεί να είναι «καλά»

Τα λεγόμενα και «καλά» λιπαρά είναι απαραίτητα για την υγεία του εγκεφάλου, της καρδιάς και των κυττάρων, καθώς και των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών. Μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά –όπως, για παράδειγμα, τα ωμέγα-3 και 6– βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, το ελαιόλαδο, το λιναρόσπορο, κ.λπ.

Αντίθετα, τα κορεσμένα και τα τρανς –που πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγονται– βρίσκονται στο κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά, αλλά και σε όλα τα παχυντικά σνακ (πατατάκια, μπισκότα, τηγανητά) κ.λπ.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *