Τι ρόλο παίζει το χρώμα και το μέγεθος ενός αυγού

Είναι γνωστή η φήμη του αυγού για την περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη ενώ επιπλέον είναι πλούσιο και σε άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Α, το ασβέστιο και το κάλιο.

Πρόκειται για μια υπερτροφή, όπως αρκετοί τα χαρακτηρίζουν και βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα σπίτια. Υπάρχουν μάλιστα διάφορα είδη αυγών, καφέ ή λευκά, μικρότερα ή μεγαλύτερα. Ποια είναι όμως η διαφορά τους και τι ρόλο παίζουν αυτά τα χαρακτηριστικά;

Όσον αφορά το χρώμα του κελύφους του αυγού, αυτό καθορίζεται από τα γονίδια της κότας, όπως καθορίζεται το χρώμα των μαλλιών μας από τα γονίδια των γονέων μας. Δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφορά ως προς τη γεύση ή τη θρεπτική αξία του αυγού ανάλογα με το χρώμα του.

Το μέγεθος, τώρα, του αυγού καθορίζεται από την ηλικία της κότας, με τις κότες μεγαλύτερης ηλικίας να γεννούν συνήθως μεγαλύτερου μεγέθους αυγά. Ως προς τη θρεπτική τους αξία, τα αυγά διαφέρουν ελαφρώς ανάλογα με το μέγεθός τους. Ένα μικρό αυγό έχει συνήθως λιγότερο ασπράδι και περισσότερο κρόκο, ενώ ένα πολύ μεγάλο αυγό παρέχει περίπου 27 παραπάνω θερμίδες και 2 επιπλέον γραμμάρια πρωτεΐνης από ένα μέτριο αυγό. Η γεύση δεν διαφέρει ουσιαστικά ανάμεσα στα μικρότερα και τα μεγαλύτερα αυγά.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *