Γιατί δεν πρέπει να καλύπτουμε τη λεκάνη με χαρτί υγείας

Δεν είναι λίγοι αυτοί που όταν πρέπει να χρησιμοποιήσουν μια δημόσια τουαλέτα φροντίζουν να καλύψουν το καπάκι της λεκάνης με ένα στρώμα χαρτιού υγείας, πιστεύοντας πως έτσι δεν θα έρθουν σε επαφή με τα μικρόβια που καραδοκούν.

Μόνο που φαίνεται πως τελικά διατρέχουμε περισσότερους κινδύνους να πάθουμε αυτό που φοβόμαστε!

Αυτό εξηγεί ο αμερικανός καθηγητής μικροβιολογίας και παθολογίας Philip Tierno, πως γενικά το κάθισμα της τουαλέτας είναι καθαρότερο από τους περισσότερους νεροχύτες κουζίνας. Κι αυτό γιατί τα καπάκια είναι ειδικά σχεδιασμένα να απωθούν τα βακτήρια, ενώ το χαρτί υγείας όχι.

Η τραχιά επιφάνεια του ρολού υγείας, λέει, σε συνδυασμό με την απορροφητικότητά του το κάνουν ιδανικό για αποικίες μικροβίων. Την ίδια ώρα, κάθε φορά που τραβάμε το καζανάκι, βακτήρια ακαθαρσιών απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα. Και το χαρτί υγείας που είναι δίπλα στη λεκάνη είναι ένα από τα σημεία που δέχονται τους μικροβιακούς αυτούς «ψεκασμούς», καταλήγοντας σε ένα χαρτί πιο βρόμικο ουσιαστικά από το καπάκι της λεκάνης.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Να πλένουμε τα χέρια μας, μας λέει ο δρ Tierno: «Όσο μολυσμένα κι αν είναι τα χέρια σου, αν τα πλύνεις καλά για 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι, τότε θα είσαι εντάξει». Τι άλλο είναι εξόχως βρόμικο στην τουαλέτα και δεν πάει το μυαλό μας;

Μα το πόμολο της πόρτας! Που πιάνουμε με τα χέρια καθαρά και μεταφέρουμε μικρόβια παντού. Και τι κάνουμε τελικά με τη βρόμικη τουαλέτα που αναγκαζόμαστε να βάζουμε χαρτί για να τη χρησιμοποιήσουμε; «Αν πας κάπου και μοιάζει πραγματικά βρόμικη, τότε μην τη χρησιμοποιείς»…

Διαβάστε ακόμη...