Ξανθός: Πρέπει να δώσουμε μάχη για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας

%CE%9E%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%8C%CF%82.jpg

«Η μάχη η οποία χρειάζεται να δώσουμε δεν είναι μόνο η μάχη για την προστασία των τιμών, αλλά η μάχη για την αναπτυξιακή στρατηγική της εγχώριας βιομηχανίας» ανέφερε μεταξύ άλλων παρεμβαίνοντας κατά την συζήτηση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Η στρατηγική αυτή θα πρέπει να βασίζεται στην καινοτομία την έρευνα στη διεύρυνση των αγορών της εγχώριας βιομηχανίας στο εξωτερικό.

Ο κ. Ξανθός ανέφερε, ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών, συνεχίζουν να πιέζουν σε μια πολιτική μείωσης τιμών ανά σκεύασμα την οποία χαρακτήρισε αδιέξοδη.

Η επιμονή αυτή στηρίζεται σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας στο γεγονός ότι το σύστημα είχε στρεβλώσεις και υψηλό επίπεδο τιμής των γενοσήμων οι οποίες ήταν υψηλότερες από εκείνες των off patent φαρμάκων, όταν διεθνώς

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι με τη ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου στην τιμολόγηση των off patent φαρμάκων, οι τιμές των γενοσήμων θα διατηρούν το 65% της τιμής των πρωτοτύπων μετά την λήξη προστασίας των πρωτοτύπων. και όχι το 32,5%.

Καταλήγοντας ο υπουργός Υγείας είπε ότι πληρώνουμε το πάρτι που έγινε στη δεκαετία του 2000, το οποίο όπως είπε έχει ονοματεπώνυμο και εκτίναξε τη φαρμακευτική δαπάνη στα 5 δισ. ευρώ, και τόνισε ότι «θα κάνουμε ότι μπορούμε στη διαπραγματευτική μάχη για να διατηρήσουμε ένα επίπεδο τομών αλλά η μάχη θα πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη»

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *