Βιταμίνη Β3 (νιασίνη): Πού βρίσκεται, πόση χρειαζόμαστε

Ένας από τους βασικότερους ρόλους των βιταμινών του συμπλέγματος Β στον οργανισμό μας είναι η μετατροπή των τροφών σε ενέργεια, βοηθούν όμως επίσης και στην αξιοποίηση των λιπαρών και των πρωτεϊνών που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας.

Η βιταμίνη Β3, γνωστή και ως νιασίνη, συνδέεται με οφέλη όπως η πρόληψη της καρδιοπάθειας και της απώλειας μνήμης, όμως σε μεγάλες δόσεις μπορεί να αποδειχθεί τοξική για τον οργανισμό.

Η βιταμίνη Β3 διευκολύνει την πέψη, διατηρεί υγιή τα κύτταρα του δέρματος, ρυθμίζει τα επίπεδα διαφόρων ενζύμων και επιτρέπει την ομαλή λειτουργία των νεύρων.

Οι άνδρες χρειάζονται περίπου 16 mg βιταμίνης Β3 ημερησίως, ενώ οι γυναίκες 14 mg. Οι γυναίκες που διανύουν εγκυμοσύνη ή θηλάζουν χρειάζονται μεγαλύτερη δόση, περίπου 17-18 mg.
Είναι δυνατό να λάβουμε τις συνιστώμενες ποσότητες βιταμίνης Β3 μέσω της διατροφής μας και πολύ σπάνια διαπιστώνεται έλλειψή της στις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Καλές πηγές της βιταμίνης Β3 είναι το παντζάρι, το συκώτι, το ψάρι, οι ηλιόσποροι και τα φιστίκια.

Η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Β3 συνδέεται με κοκκίνισμα, μούδιασμα και αίσθημα ανόδου της θερμοκρασίας τοπικά στο δέρμα, λόγω της διαστολής των αιμοφόρων αγγείων που προωθεί. Επίσης, δεν συνιστάται στους ενήλικες πρόσληψη άνω των 35 mg ημερησίως, καθώς η βιταμίνη Β3 επιβαρύνει το συκώτι και επίσης είναι δυνατό να εξουδετερώσει την επίδραση φαρμάκων.
Πηγή

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *