Βιταμίνη D: Γιατί πρέπει να τη συνδυάζετε πάντα με το μαγνήσιο

Γνωρίζετε πιθανώς ότι η βιταμίνη D «συνεργάζεται» με το ασβέστιο με απώτερο στόχο την ενίσχυση της σκελετικής υγείας, ενώ για την αποτελεσματικότερη δράση της στον οργανισμό απαραίτητη είναι και η επάρκεια βιταμίνης Κ.

Τώρα, μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Οστεοπαθητικής Εταιρείας (JAOA) δείχνει ότι υπάρχει συνέργεια και μεταξύ της «βιταμίνης του ήλιου» και του πολύτιμου μαγνησίου.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, αν τα αποθέματα μαγνησίου στον οργανισμό δεν είναι επαρκή, τότε η βιταμίνη D δεν είναι δυνατό να μεταβολιστεί κι έτσι παραμένει ανενεργή στο σώμα.

«Πολλοί παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης D χωρίς να γνωρίζουν πώς μεταβολίζεται η συγκεκριμένη βιταμίνη στο σώμα. Χωρίς αρκετό μαγνήσιο, η βιταμίνη D δεν είναι ούτε χρήσιμη ούτε ασφαλής» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Mohammed S. Razzaque, καθηγητής Παθολογίας στο Κολέγιο Οστεοπαθητικής Ιατρικής Lake Erie του Οχάιο και ένας εκ των συντακτών της νέας μελέτης.

Όπως εξηγεί περαιτέρω ο καθηγητής, τα άτομα που έχουν επαρκή ποσότητα μαγνησίου στον οργανισμό τους χρειάζονται μικρότερες δόσεις βιταμίνης D ώστε να ανατρέψουν την ανεπάρκεια ή την έλλειψή της. Παράλληλα, το μαγνήσιο είναι βοηθητικό σε περίπτωση οστεοπόρωσης, καθώς μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων που προκύπτουν λόγω των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D στον οργανισμό.

Μια έλλειψη ή ανεπάρκεια είτε της βιταμίνης D είτε του μαγνησίου συνδέεται με ποικίλες δυσμενείς εκβάσεις για την υγεία, μεταξύ των οποίων οι σκελετικές παραμορφώσεις, τα καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και οι μεταβολικές διαταραχές.

Να σημειωθεί ότι η συνιστώμενη ημερήσια δόση μαγνησίου είναι τα 420 mg για τους άντρες και τα 320 mg για τις γυναίκες. Τροφές ιδιαίτερα πλούσιες σε μαγνήσιο είναι τα αμύγδαλα, οι μπανάνες, τα φασόλια, το μπρόκολο, το καστανό ρύζι, τα κάσιους, ο κρόκος του αυγού, τα ιχθυέλαια, ο λιναρόσπορος, τα πράσινα λαχανικά, το γάλα, τα μανιτάρια, η βρόμη, ο πασατέμπος και το τόφου.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *