Υπάρχει εθισμός στις ερωτικές ταινίες;

35AF60E1A16464BA1F3493E9701CEB2B.jpg

  Πολλοί διάσημοι, όπως ο Will Young και ο David Duchovny, έχουν παραδεχτεί δημόσια ότι είναι εθισμένοι στο… πορνό. Υπάρχει άραγε τέτοιος εθισμός;

Ο Dr David Ley, κλινικός ψυχολόγος και εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος New Mexico Solution, που εξετάζει ζητήματα υγείας της συμπεριφοράς, έχει αντίθετη άποψη.

Σύμφωνα με την έρευνά του, όπως υποστηρίζει, δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις, ικανές για να ισχυριστεί κανείς ότι κάποιος είναι εθισμένος στο πορνό.

Ο ίδιος μελέτησε πολλές προηγούμενες έρευνες που εξέταζαν το θέμα του εθισμού στην πορνογραφία. Βρήκε ότι μόνο το 37% των ερευνητικών άρθρων γύρω από την υπερβολική χρήση πορνογραφικού περιεχομένου, χαρακτήριζε τη συμπεριφορά αυτή ως «εθισμό». Παρατήρησε ακόμη ότι μόλις το 27% αυτών περιείχε πραγματικά δεδομένα.

Έτσι, όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα πειράματα και οι έρευνες που έχουν γίνει γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα δεν ήταν σε θέση να παρέχουν οποιαδήποτε ασφαλή συμπεράσματα, ή αποδείξεις.

Ο ίδιος υποστήριξε ακόμη ότι ο εθισμός στην πορνογραφία δεν περιλαμβάνεται καν στην τελευταία έκδοση του εγχειριδίου ψυχικών διαταραχών «Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders», ακριβώς λόγω της έλλειψης επιστημονικών δεδομένων.

Το εγχειρίδιο αυτό εκδίδεται από την Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση και θεωρείται η «βίβλος» των διαταραχών ψυχικής υγείας.

Ο Dr Ley ανακάλυψε ακόμη ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, που να υποδηλώνουν ότι υπάρχουν αρνητικές επιδράσεις από την υπερβολική θέαση πορνογραφικού περιεχομένου.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, δεν υπάρχουν σημάδια που να τη συνδέουν με στυτική δυσλειτουργία ή αλλαγές στον εγκέφαλο των χρηστών. Αντίθετα, λέει ακόμη ερευνητής, μπορεί να βελτιώσει τη συμπεριφορά απέναντι στη σεξουαλικότητα, την ποιότητα ζωής και να αυξήσει τη σεξουαλική απόλαυση στις μακροχρόνιες σχέσεις.

Το 2011 και η Cameron Diaz είχε ομολογήσει στην εκπομπή Jimmy Kimmel Live ότι «αγαπά το πορνό».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *