Τζόκινγκ χωρίς τραυματισμούς

79E27E6421DB6CFCE9A72918BD9AF6A7.jpg

  Μάθετε να κάνετε τζόκινγκ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ακολουθώντας τις συμβουλές που ακολουθούν…

Επιλέξτε μαλακή επιφάνεια

Σε σύγκριση με το πεζοδρόμιο, το χορτάρι ή το χώμα έχουν πιο ήπια επίδραση στα κόκαλα και τους τένοντές σας, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο τραυματισμού.

Οι διαδρομές σε κάποιο μεγάλο πάρκο ή άλσος είναι η καλύτερη λύση, ενώ αν ψάχνετε κάτι που θα προσφέρεται για να αναπτύξετε ταχύτητα, δοκιμάστε το γήπεδο του σχολείου της γειτονιάς σας.

Αυξήστε σταδιακά την ένταση

Το 60% των τραυματισμών στο τρέξιμο προκύπτουν επειδή φτάνουμε τα όριά μας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αφήστε το σώμα σας πρώτα να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, αυξάνοντας την απόσταση και την ένταση περίπου 10% κάθε εβδομάδα.

Επικεντρωθείτε στην ενδυνάμωση

Διαφορές στη δύναμη που ασκείται ανάμεσα σε μυς που συνεργάζονται είναι πιθανό να οδηγήσουν σε τραυματισμό στο μέλλον (π.χ. «γόνατο του δρομέα» – runner’s knee). Αποφύγετε αυτό το πρόβλημα, γυμνάζοντας τον πιο αδύναμο μυ, που στην περίπτωση του τρεξίματος είναι οι τετρακέφαλοι. Δοκιμάστε να κάνετε καθίσματα (2 σετ των 12 επαναλήψεων).

Βρείτε το κατάλληλο παπούτσι

Τα αθλητικά παπούτσια που εφαρμόζουν σωστά στο πόδι σας θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε πόνους που προκύπτουν από τραυματισμούς όπως π.χ. την αχίλλεια τενοντίτιδα.

Γι’ αυτό αν έχετε πλατυποδία με κλίση προς τα μέσα, ψάξτε για παπούτσια που προσφέρουν σταθερότητα, ενώ αν έχετε ψηλή καμάρα, επιλέξτε παπούτσια με ενισχυμένο πάτο.

Μην ξεχάσετε τις διατάσεις

Πριν ξεκινήσετε το τρέξιμο και μετά μην ξεχάσετε τις διατάσεις. Έχετε πάντα ένα μπουκάλι νερό μαζί σας, φοράτε καπέλο και αντηλιακό.

Πηγή: omorfamystika.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *