Γιατί είναι καλό να τρώτε ένα κομματάκι μαύρη σοκολάτα την ημέρα

Πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν τη συμβολή της μαύρης σοκολάτας στην υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Η ευεργετική δράση της οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικά, όπως οι πολυφαινόλες, οι φλαβονόλες και οι κατεχίνες.

Σύμφωνα με νεώτερη ανάλυση, ένα κομματάκι μαύρη σοκολάτα την ημέρα προστατεύει την καρδιά και βοηθά τους πάσχοντες από διαβήτη να ρυθμίσουν καλύτερα το σάκχαρό τους. Οι φλαβανόλες της σοκολάτας βελτιώνουν σημαντικά την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη και το προφίλ των λιπιδίων στο αίμα, αυξάνοντας τα επίπεδα της «καλής» (HDL) χοληστερόλης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το όφελος εξαρτάται από την ποσότητα των φλαβανολών που καταναλώνονται. Η μαύρη σοκολάτα έχει περισσότερες φλαβανόλες σε σύγκριση με τη λευκή ή τη σοκολάτα γάλακτος.

Επιπλέον μελέτη έδειξε ακόμα ότι η κατανάλωση σοκολάτας συσχετίζεται και με μειωμένη χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό, η οποία επίσης αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιομεταβολικά νοσήματα.

Διαβάστε ακόμη...

  • Στάθης Ζωγραφάκης

    Όλοι λένε για την αξία της μαύρης σοκολάτας και δεν καταλαβαίνω γιατί μαύρη και όχι γάλακτος. Αν η γάλακτος περιέχει λιγότερα χρήσιμα συστατικά, μπορούμε να τρώμε περισσότερη, από όσο μαύρη. Υπάρχουν σήμερα σοκολάτες χωρίς ζάχαρη, οπότε δεν υπάρχει θέμα παραπάνω θερμίδων. Το λέω αυτό διότι όσο μου αρέσει η γάλακτος, τόσο δεν μου αρέσει η μαύρη. Η ζωή είναι ωραία όταν την απολαμβάνεις και όχι όταν αισθάνεσαι καταπίεση και αγγαρεία.